Gemiadamında çıkan kokain firmaları zora soktu

St. Petersburg Limanı’na gitmek için Kolombiya’dan kalkan Swan Chacabuco adlı gemi, alıcının değişmesiyle rotayı Suriye’ye çevirdi. Ancak gemide yedi kilo saf kokain bulununca, gemi bir aydır Suriye limanından çıkamıyor.

Yunanlı armatörün Norveçli operatöre kiraladığı reefer gemide kokain bulununca alıcı dışındaki tarafların başı derde girdi.

Star Reefers ve Rus meyve ithalatçısı JFC arasında yapılan kira sözleşmesi, bahse konu olan geminin Suriye limanında tutulmasıyla bozuldu. Geminin tutulma nedeni, 7 yedi kilo saf kokain bulunması. Kokainin ait olduğu iddia edilen gemi adamı tutuklandı. Suriye yasalarına göre esrar kaçakçılığının bedelinin ölüm cezası olduğu belirtiliyor. Suriye gümrüğü tarafından gemide bulunan muz yükünün boşaltılmasına izin verildi. Ancak gemiye kesilen ceza ödenmediği için limandan kalkamıyor. Geminin limandan kalkabilmesi için geminin sahibi olan Yunanlı Chartworld Shipping’in 5 milyon dolarlık cezayı ödemesi gerektiği belirtiliyor. Ancak geminin iki yıldır işletmesini Star Reefers şirketi yapıyor.

Kira sözleşmesini fesheden JFC meyve-sebze taşımacılığında bu tür esrar kaçakçılık olaylarının çok sık yaşandığını söyledi. Şirket geçen yıl içinde üç kez bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmış ve kiraladıkları gemilerin Avrupa ve Rusya limanlarına tutulduğunu açıkladı. Yaşanan olayların birinde suçlunun bulunamaması nedeniyle geminin serbest kalabilmesi için yaklaşık bir milyon dolar ceza ödemek zorunda kalındığı vurgulandı.  

Editör: TE Bilişim