MARKA (DOĞU MARMARA  KALKINMA AJANSI) NIN YAGESAD ZİYARETİ

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Merkezinden ve Yalova Temsilciliği’nden Kalkınma Ajansı Merkez Ofisten Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Elif TOPAL , Kalkınma Ajansı Merkez Ofisten Uzman Ertuğrul AYRANCI, Kalkınma Ajansı Yalova Yatırım Destek Ofisinden Uzman Murat ÖZKAN, Kalkınma Ajansı Yalova Yatırım Destek Ofisinden Uzman Mustafa SARITAŞ’dan oluşan bir temsil grubu YAGESAD Başkanı Behram KAVLAK’ı ziyaret ettiler.

Yalova’nın kalkınması için gereken akılcı yatırımların tartışıldığı toplantıda dernek Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak, Türkiye ve dünya ölçeğinde denizcilik, deniz lojistiği ve gemi inşa/yan sanayi sektörlerinin ticaret hacmi konusunda istatistikî veriler paylaştı.  Yalova gemi yan sanayisinin geleceğinin Yalovalılar lehine gelişmesinin önemli olduğunu, bunun içinde güçlerin birleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

YAGESAD Gemi Yan Sanayi kümelenme çalışmalarının, birçok kişi ve kurum tarafından pozitif ilgiyle karşılandığını belirten Behram Kavlak, Yalovalı kobilerin kümelenmesi ve ortak ÇELİK İŞLEME MERKEZİ kurulması fikirlerinin profesyonel bir şekilde projelendirilmesi konusunda görüşlerini bildirdi.

Yalova’da çelik üretim kapasitelerinin gittikçe arttığı gözlenmektedir. Yalova da tersane bölgelerinin daha da yoğunlaşması sonrasında ihtiyaç duyulacak işlenmiş çelik hacmi 670.000 Ton/Yıl hacmine ulaşacağı ön görülmektedir.  Çelik işleme süreçlerinin bu tür kümelenme modeli ile büyük bir merkezden yürütülmesi aşağıdaki kümelenme avantajlarını beraberinde getirecektir: 

1-      Ölçek ekonomisi

2-      Ortak Satın Alma

3-      Ortak Pazarlama

4-      Ortak AR-GE

5-      Ortak Eğitim

KOBİ ölçeğinde sağlanamayan ölçek ekonomisinin avantajları yakalanarak üretimde birim maliyetler ciddi oranda düşürülecektir.

Kümelenme başarısı gösteren firmalar ölçek ekonomisinin sağladığı avantajlı satın alma gücüne sahip olacaklardır.

Ortak pazarlama gücünün kullanılması sonucu tedarikçi /müşteri ilişkisinde göreceli üstünlük tedarikçi KOBİ lehine olacaktır.

Ortak AR-GE çalışmaları kümelenme başarısı gösteren firmaya inovatif ve üretken hale getirecektir. Firmalar birlikte know-how geliştirerek, teknolojilerini dünya ile rekabet edebilir hale getirme şansını yakalayacaklardır.

Böylece KOBİ’lerin ortak eğitim fırsatı ile kendilerini geliştirmesi, finansal kaynaklara ulaşmasının kolaylaşması, teşviklerden haberdar olması ve birlikteliğin yarattığı sinerjiyi refaha çevirmesi sağlanacaktır.

Üretimin daha az ulaşım ve üretim maliyetiyle daha güvenli sürdürülebilmesi hem üretimin artımında hem de Yalova’nın yüksek katma değerli mamul üretimindeki tecrübelerini geliştirebileceği bir birliktelik projesi olarak hayata geçirilecektir.

Hedeflenen kümelenme ile ilimizde faaliyet gösteren tersanelerin üretim hızlarının artmasına, indirilen gemi sayısının yükseltilmesine ciddi katkı sağlayacaktır.

ÇELİK İŞLEME MERKEZİ 200.000 Ton/Yıl kapasite ve tahminen 12 milyon TL yatırım tutarı ile kurulması planlanmakta ve makine ve teçhizat seçilirken bu kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

Ön görülen ölçeklerin fizibilite öncesi tahminler olduğunu açıklayan Behram KAVLAK, profesyonel kurumlara yaptırılacak fizibilite raporu sonrasında kümelenmede birlikte hareket ettikleri ortakları ile yatırıma esas olacak son kararı vereceklerini belirtmiştir.

Bu projelerin KOSGEB tarafından destekleneceğini, Kalkınma Ajansından da destek beklediklerini açıklamıştır.

Kalkınma Ajansı adına söz alan Uzman Mustafa SARITAŞ,  Kalkınma Ajansı olarak “Ön Bölgesel Gelişme Planı” 2010 ve 2011 yılları için tasarlandığını ancak hazırlanan taslak DPT tarafından beğenildiğinden plan sürecinin iki yıl ile değil 4 yıl olarak hazırlanmasının uygun bulunduğunu, normal koşullarda haziran ayında proje çağrılarını hedeflediklerini ancak bu gelişme sonucunda “Ön Bölgesel Gelişme Planı” 2010-2011-2012 ve 2013 yıllarını kapsayacak şekilde revize edileceğinden ilk proje çağrılarının gecikeceğini ve yaz sonuna yetişmesini umduklarını belirttiler.

Derneğimizce yapılan çalışmaların değerini, Yalova Yatırım Destek Ofisi olarak proje hazırlanması sürecinde gerekli destek ve eğitimlerin verilmesinde katkı sağlayacaklarını bildirmişlerdir.

 YAGESAD olarak yapmış olduğunuz sunum ve bilgilendirmelerin kendileri içinde önem taşıdığını belirten Kalkınma Ajansı Heyeti teşekkür etmiştir.

Editör: TE Bilişim