Dökme Yük Navlunları Konusuda Uyarıcı Rapor

Zor günler geçiren sektörde gerileme olacağını tahmin eden Amerikalı yatırım bankası Oppenheimer & Co’ ya göre, dökme yük navlun oranları 2009’un ilk yarısında maliyetlerinin biraz üzerinde olacak . Newyork merkezli Oppenheimer,  2009 yılında, capesize navlunlarının günlük ortlama 24.000 dolar civarında olacağını açıkladı. 2010 yılında ise oranlarda yine hafif bir yükselme olacağı ve günlük ortalama 29.000 dolar civarında seyredeceği öngörülüyor. Rapora göre, capesize için  maliyetler günlük 11.000 ile 13.000dolar düzeyinde.

Scott Burk, yeni inşa edilen gemilerin teslimlerindeki dalgalanma ve uzun vadeli sözleşmeler için oranların tekrar görüşülme ihtimali herhangi bir oranın artışını zorlayacağı görüşünde.

Baltık endeksine göre, bugünkü capesize ortalama sözleşme navlonu günlük 11.000 doların  üstünde.

Mr. Burk, 2009’un gemicilik sektörünün taban yılı olacağını belirterek, dökme yük gemileriyle, ne yapacağı hiçbir zaman belli olmayan Çin Ekonomisine bağlandığımız görünüyor dedi. Çinlilerin kömür ve demir madeni  talebi nedeniyle 2008 de navlunları anormal şekilde  bütün zamanların en yüksek düzeylerine arttırması,  2008 in sonlarındaki olağanüstü bozulmadan önceki 5 yıl denizcilikte şimdiye kadar görülen en sert yükselme ve dalgalanmalardan biriyle sonuçlandı.

Çin'in 2009 da beklenenden daha iyi bir talep büyümesiyaratması halinde gün kurtarılabilir fakat 2010’da  talep büyümesi %10 dan fazla olsa bile, bu talep artışının bugünkü tarifeye göre sektörü kurtaracak düzeyde olmayacağı çok açık şekilde görülebiliyor.

Yıllık talep büyümesinin yılda yaklaşık olarak %7- %8 dolaylarında gerçekleşmesi, %35 olması beklenen dökme yük filosu talebinin yarıya inmesini gerektirdi.

Mr. Burk’ün rapor tahmini, siparişi verilen ve yapımı devam eden tüm yük gemileri ticari hayata başlayabilmiş olsaydı, global filoda %25 lik artış gerçekleşeceğini gösteriyor.

Mr. Burk aynı zamanda dökme yük taşıma sektöründe iflas risklerinin daha büyük olduğunu söyledi. 100-200 arasında büyük yük gemileri hizmet vermeden demirli halde duruyor ve dahası 500 tane daha küçük gemi kullanılmadan daha iyi navlunlarla sözleşme yapmak için bekliyor. Mr. Burk artık günlük navlunlarının düşük kalacağını, büyük olasılıkla, bugünkü filonun %27 sinin 20 yıldan daha eski olduğunu ve hurda satış yerine götürüleceklerini söyledi

Mr. Burk Hurdaya ayırmaların 6-18 ay içerisinde olacağını ve bu zamana kadar dalgalanmaların olacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Lloyds List

Editör: TE Bilişim