Pakistan Yeni Deniz Gücü için Türk Firmasıyla Görüşüyor

Dış basında çıkan haberlere göre Pakistan, Çin ile kendisi arasındaki multi milyar dolarlık ekonomik işbirliği anlaşmasının merkezinde yer alan Çin tarafından yapılan yeni Gwadar limanının güvenliğini sağlamak için özel bir deniz kuvvetinin hizmete girmesini sağladı.

Dış basında çıkan haberlere göre Pakistan, Çin ile kendisi arasındaki multi milyar dolarlık ekonomik işbirliği anlaşmasının merkezinde yer alan Çin tarafından yapılan yeni Gwadar limanının güvenliğini sağlamak için özel bir deniz kuvvetinin hizmete girmesini sağladı. Çin, sonunda Sincan'ın batı Çin sınır bölgesini Arap Denizi'ndeki derin deniz limanına bağlayacak bir yol, ray, iletişim ve enerji projeleri ağının kurulmasına yardım etmek için Pakistan'da yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapıyor.

Yetkililer, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ya da CPEC olarak adlandırılan işbirliğinin sonucunda Gwadar'ın Sincan'dan uluslararası pazarlara ithalat ve ihracat için bir kapı olacağını söyledi. Üst düzey Pakistanlı sivil ve askeri yetkililerle birlikte Çinli diplomatlar, Pakistan Donanması tarafından gündeme getirilen Görev Gücü "Task Force- 88" in açılışı için Salı günü limana gitti.

Pakistanlı bir üst düzey yetkili " Gwadar limanının, çevre bölgesinin, CPEC ve diğer deniz projelerininin güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. "TF-88 savaş gemileri, saldırı helikopterleri ve kıyı tabanlı sensörler tarafından usulüne uygun olarak desteklenen insansız hava araçları (dronlar) içerecek" diye ekledi. CPEC ile ilgili birçok projeye ev sahipliği yapan Gwadar Limanı Belucistan eyaletinde bulunuyor.

Pakistanlı yetkililer, Rakip Hindistan'ın Koridor inşaa çabalarını baltalamaya çalışmak için vilayetteki Beluç ayrılıkçılarına fon sağladığını iddia ediyor. İslamabad ayrıca Afganistan merkezli İslam Devleti üyelerinin CPEC ye tehdit oluşturduğunu görüyor.

Çinli yetkililer, CPEC'in Başkan Xi Jinping tarafından önerilen "Demiryolu ve Yol"un önemli pilot projesi olduğunu söylüyor. Çin'in Pakistan Büyükelçisi Weidong, " "Demiryolu ve Yol" girişiminin uluslararası toplumun ve bu bölgenin ortak kalkınma ve ortak refah için en büyük çıkarlarına hizmet edeceğine inanıyoruz" diyor.

TF-88'in duyurusu önemli. Konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan tehditlere odaklanarak, TF-88 en azından uzun vadede güçlü bir deniz kuvvetinin çekirdeğini oluşturabilir. 22-25 Kasım tarihleri arasında Karaçi'de gerçekleşen 2016 Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri'nde (IDEAS) Pakistan Donanması , dört ila altı yeni hücum bot (FAC) aradığını bildirmişti..

Çin ya da Türkiye'den gelebilecek bu FAC'lerin TF-88'in çekirdeğini oluşturacakları görülüyor. STM ile de görüşülüyor TF-88 için planlanan 'Gemiler', potansiyel olarak çok misyonlu yüzey savaşçılarından oluşabilir.

Şu anda, Pakistan Donanması Türk gemi inşaçısı Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile (STM) MILGEM korvetleri için görüşmelerde bulunuyor. IDEAS 2016'da STM, 2017'de bir anlaşmayı sonuçlandırmayı hedeflediğini açıkladı.

Ada sınıfı korvetilerin veya aynı sınıftan Milgem-G Pakistan Donanmasının ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Benzer şekilde, Çin Gemi İnşa Sanayii A.Ş. (CSIC), çok misyonlu fırkateyn de dahil olmak üzere, IDEAS 2016'da bir dizi yüzey savaşçısı sattı. CSIC de STM gibi, TF-88'lerin gereksinimleri karşılayabilecek yetenekte gemileri pazarlıyor.
 (Kaptan Haber Ajansı- özel haber)
Editör: TE Bilişim