Avrupa Birliği Komisyonu Orkinosları Korumak Üzere Harekete Geçti

Greenpeace, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kuzey Atlantik ve Akdeniz mavi yüzgeçli orkinoslarının uluslararası ticareti yasağı önerisini destekleme konusunda aldığı kararı memnunuyetle karşıladı.

10 Eylül 2009, Brüksel – Avrupa Komisyonu Çevre’den sorumlu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor mavi orkinosların nesli tükenen canlılar listesine alınmasını ve geçici bir süre için uluslararası balık ticaretinde yasaklanmasını talep ediyor. Mavi yüzgeçli orkinosun bu listeye alınması, uluslararası ticaretini türün yok oma tehdidi ortadan kalkana kadar etkin bir şekilde durdurabilecek.

Avrupa Birliği Okyanuslar Programı Siyasi Danışmanı Saskia Richartz “Denizlerdeki mavi yüzgeçli orkinos popülasyonu kritik derecede azalmış durumda. Bu ticari yasak önerisine karşı çıkanlar, kendi kısa dönemli ticari çıkarlarını türlerin sürdürülebilmesinin önüne koyuyor demektir” dedi.

Monako’nun önerisi

Mavi yüzgeçli orkinosların nesli tükenmekte olan tür olarak sınıflandırılması geçtiğimiz Haziran ayında Monako tarafından Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’na (ICCAT) önerilmişti. Monako bu öneriyi, balık stoklarının aşırı avlanmaya bağlı olarak kritik derecede azalması nedeniyle yaptmış ve Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy, öneriyi destekleyerek yapılan çağrıya öncülük etmişti.

Bu çağrının ardından aralarında Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Polonya ve Avusturya’nın da  bulunduğu bazı Avrupa Birliği ülkeleri de öneriyi desteklediklerini açıkladılar.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı  “Avrupa Birliği ve orkinos avcılığının yapıldığı ülkelerdeki utanç verici balıkçılık yönetimi yüzünden mavi yüzgeçli orkinosların nesli tükeniyor. Ticaretin durdurulması bu yokoluşu durdurmak için son çare. Bu önerinin daha fazla ülke tarafından kabulü, hükümetlere balıkçılık yönetimlerinin düzene koyulması için ihtiyaç duydukarı zamanı da sağlayacaktır. Türkiye de stokların ve Akdeniz ekosisteminin yenilenebilmesi için bu teklife destek vermelidir” dedi.

Türkiye’nin durumu

Türkiye, ICCAT tarafından kendisine tanınan düşük kotaya rağmen son derece büyük bir kapasite ile avlanmaya ve çiftlik kapasitesini de bu oranda tutmaya devam ediyor. Greenpeace 2009 av sezonunun henüz başında iken yasadışı avlanan iki tekneyi tespit etmiş ve Bakanlığa bildirmişti.

Dokmecibaşı, Türkiye’nin CITES ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmamasının,  avcılığa devam edeceğini gösterdiğini söyleyerek “Türkiye, bu tavrı ile hem bir türün yokedilmesine neden oluyor hem de sürdürülebilir balıkçılığın önüne geçmiş oluyor’ dedi.

Editör: TE Bilişim