AB; "Kılavuzluk Hizmetleri Rus Petrol Yasağından Muaf Olabilir"

AB, Kılavuz Kaptanlık Hizmetlerini Rusya Petrol Yasağından Muaf tutmak için İstişarede Bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB), bu Aralık ayından itibaren Rus petrol ithalatını yasaklamaya hazırlanırken, güvenliği sağlamak için plotaj hizmetlerini muaf tutmak üzere bir teklifte bulunuldu.

Muafiyet, Rus petrol kargosu olan gemilerin, genellikle seyir güvenliğini sağlamak için kılavuzluğun kullanıldığı dar boğaz noktalarında gemilerde  kılavuzluk hizmeti almasına izin vermeyi amaçlıyor.

AB tarafından Mayıs ayında kabul edilen Rus petrol ambargosunda, pilot hizmetler, petrolün taşınması için gerekli teknik yardım sağlanması yasağına dahil edilmişti.

Örneğin, Danimarka'nın denizcilik yetkilileri, gemi sahiplerine ve gemi kiralayıcılarına, tankerler Danimarka boğazlarından geçerken çevresel riskleri azaltmak için pilot hizmetlerden yararlanmalarını tavsiye ediyor.

Rusya'nın Baltık Denizi limanlarından yapılan petrol sevkiyatlarının çoğu Danimarka boğazlarından geçiyor. Bloomberg'e göre, muafiyet önerisi bu hafta Brüksel'de AB büyükelçileri tarafından değerlendirilmek üzere masaya yatırılacak.

Bu, Avrupa Komisyonu tarafından geçen hafta açıklanan Rusya'ya yönelik sekizinci yaptırım grubunun bir parçası. Paket, Kremlin'in nükleer silah kullanma ve Ukrayna'da işgal altındaki dört bölgeyi ilhak etme tehditlerini artırdığı için AB'nin Rusya'ya tepkisini oluşturuyor.

Uluslararası petrol fiyat sınırı  (Önerilen yeni yaptırımların önemli ancak tartışmalı bir unsuru) üçüncü ülkeler için bir petrol fiyatı üst sınırını içeriyor.  G7 ülkeleri sigortacılar aracılığıyla bir petrol fiyatı üst sınırı koymayı kabul etti. ABD, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklama yönündeki daha riskli planına bir alternatif olarak petrol fiyatları üst sınırı belirlemeye zorluyor.

ABD Hazine yetkilileri, Rus petrolüne yönelik toplam AB ambargosunun Rusya'nın ihracatını günde üç ila beş milyon varil azaltabileceğini ve bunun da küresel olarak büyük bir petrol fiyat artışını tetikleyebileceğini savunuyor.

Petrol fiyatı tavanı, nakliye ve sigorta şirketlerinin Rusya petrolünü belirli bir fiyat eşiğinde veya altında satın almadıkları sürece taşımasını önlemeyi amaçlayan yeni bir fikir olarak ortaya çıkmış.

Fikrin bazı savunucuları, Rusya petrolünün marjinal üretim maliyetinin hemen üzerinde olduğu için varil başına 60 dolar önerdiler. Böyle bir senaryoda,  uzun vadede Moskova'nın petrol ticaretinden elde ettiği gelirde önemli düşüşe neden oacağı düşünülüyor.

Rusya, ham petrolünü taşımak için AB ve G7 ülkelerindeki nakliye ve sigorta şirketlerine büyük ölçüde bağımlı olduğundan, tavan fiyat, Rus petrolünün akışını sürdürürken Putin'i cezalandırmanın kesin bir yolu olarak görülüyor.

Editör: Nermin İstikbal