Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) önceki gün yaptığı açıklamada, dünyadaki 18 büyük denizcilik şirketinin, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle gemileri için Afrika rotasını seçtiklerini duyurdu.

İngiltere merkezli Uluslararası Denizcilik Örgütü, yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Kızıldeniz'de nakliye güvenliğini artırmak için Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir programımız var."

Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi: "Gemilerin Güney Afrika'ya, oradan da Avrupa'ya ve dünyanın diğer bölgelerine yönlendirilmesi, deniz taşımacılığının maliyetini artırdı."

Daha önce, ABD Deniz Koalisyonu'na üye olan 12 ülke, gemilerin Kızıldeniz'i geçmeyi reddettiğini kabul ederek, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin, İsrail gemilerine yönelik saldırılarını durdurması için çağrıda bulunmuştu. 

Halihazırda ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden Ensarullah, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, Kızıldeniz'de İsrail'e ait, İsrail bayrağı taşıyan veya İsrail'e bağlı gemilere saldıracağını duyurmuştu. Ensarullah ayrıca, Kızıldeniz'in diğer gemiler için güvenli olduğunu belirtmişti. 

Kızıldeniz'deki operasyonlarına 19 Kasım'da başlayan Yemen ordusu, İsrail'in Gazze'deki saldırıları duruncaya kadar operasyonlarına devam edeceğini açıklamıştı.

ABD, o günden bu yana Kızıldeniz'deki gemilere 24 saldırı gerçekleştiğini duyurdu. 

Koalisyon ülkeleri, dünya buğday ticaretinin yüzde 8'i, deniz yoluyla gerçekleştirilen petrol ticaretinin yüzde 12'si ve sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin yüzde 8'i olmak üzere, dünya deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 15'inin Kızıldeniz üzerinden yapıldığını belirtiyor.

Editör: Nermin İstikbal