15 yıl önceki son Somali korsanlık döngüsüne benzer şekilde, yeni deniz güvenlik şirketleri ortaya çıkıyor. 

Uluslararası Ticaret Odası'na bağlı Uluslararası Denizcilik Bürosu'na göre, 2024'ün ilk üç ayında dünya çapında gemilere karşı toplam 33 korsanlık ve silahlı soygun olayı kaydedildi; bu sayı, 2023'ün aynı dönemindeki 27 olaydan bir artış. Ticaret (ICC), Somalili korsanlar tarafından yapılan iki kaçırma olayı da dahil.

Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor

ICC genel sekreteri John Denton; “Somali korsan faaliyetlerinin yeniden canlanması endişe verici ve ticareti korumak, rotaları korumak ve ticareti devam ettiren denizcilerin güvenliğini sağlamak artık her zamankinden daha önemli. Uluslararası tedarik zincirlerinde malların kesintisiz serbest akışını sağlayacak her türlü önlemin alınması gerekiyor.” dedi.

Somalili korsanların geri dönüşü, Yemen'den gelen Husilerin de kıyılarından geçen ticari gemilere ateş açtığı ve son altı ayda yaklaşık 80 geminin hedef alındığı bir zamana denk geliyor.

Bu durumun sonucu olarak gemideki özel deniz güvenlik görevlilerinin fiyatlarının bu yıl arttığı ve birçok eski askerin de güvenlik şirketlerine başvuruda bulunduğu bildiriliyor.

Londra merkezli güvenlik uzmanları Subrosa Group, dün yepyeni bir deniz güvenliği bölümünü faaliyete geçirdi. Grubun CEO'su Niall Burns şu yorumu yaptı: “Deniz güvenliği bölümümüzün kurulması, dünya çapında giderek tehlikeli hale gelen sularda seyreden büyük gemiler için elit silahlı korumaya yönelik kritik ihtiyaca doğrudan bir yanıttır. Deniz saldırıları vakaları endişe verici derecede artıyor ve okyanusları geçerken denizcilerin güvenliğini, emniyetini ve refahını her gün tehlikeye atıyor."

PMSC'lerin sayısı, Somali'deki önceki korsanlık döngüsü sırasında, 2011'de zirveye ulaştı; 2016'da dağılan bir kuruluş olan Denizcilik Endüstrisi Güvenlik Birliği'ne her ay 11 yeni PMSC üye olmak için başvuruda bulunuyordu. 

Piracy Stats

Editör: Nermin İstikbal