Panama Kanalı İdaresi (ACP) Yönetici Yardımcısı Ilya Espino de Marotta, su yolunun mevcut gemi geçiş kısıtlamalarında en az nisan ayına kadar değişiklik beklemediğini söyledi.

ACP herhangi bir karar almadan önce kurak sezonun ardından su seviyelerini değerlendirmeye karar verdi.

Şiddetli kuraklığın yetkilileri geçiş sınırlamaları getirmeye zorlamasının ardından, geçen yılın son çeyreğindeki yağışlar daha fazla kısıtlamanın bu yılın ocak ayına ertelenmesini sağladı.

Reuters'a konuşan Marotta, ACP'nin Kızıldeniz'deki kriz nedeniyle su yolundan geçişler için artan bir talep aldığını, ancak geçiş kısıtlamalarındaki değişikliklerin, kanalın yeniden yönlendirilen trafiği taşımasını kısıtlayan su miktarına bağlı olacağını söyledi.

Marotta; "Kızıldeniz'deki sorunlar nedeniyle alternatif rotalara yönelmek zorunda kalan pek çok kişi Panama'ya başvurmaya çalıştı, ancak bu mümkün olmadı" dedi.

Espino, Avrupa'da ABD'ye (LNG) olan talebin 2022'den bu yana Panama'dan geçen LNG gemilerinde bir düşüş gördüğünü ekledi. Ancak ABD ihracatçılarının Asya'ya sevkiyat yapması ekonomik olarak daha uygun hale gelirse bu durum büyük ölçüde değişebilir.

Maersk, Kızıldeniz Rotasına Dönüş İçin "Henüz Değil" Diyor Maersk, Kızıldeniz Rotasına Dönüş İçin "Henüz Değil" Diyor

Kanal transit kısıtlamaları, su yolundan taşınan kargo hacimlerini azaltacak ve normal şartlar altında rotadan geçecek gemi sayısı bin 500 gemiye kadar düşebilir.

Editör: Nermin İstikbal