Zografia adını verdiğine inanılan dökme yük gemisinin 24 saat içinde karıştığı üçüncü olay olduğu düşünülüyor. Olay, ABD ordusunun geçen hafta düzenlenen bir operasyon sırasında İran tarafından sağlanan ve Husilere gönderilen silahları ele geçirdiğini duyurmasının ardından geldi. Bu arada ABD, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinde daha fazla hedefi vurdu.

BBC’nin haberine göre,  CBS'ye konuşan bir kaynak, ABD'nin gece boyunca Husi mevzilerine yeni saldırılar düzenlediğini söyledi.

ABD ve İngiltere, İran destekli grubun Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarının ardından 11 Ocak'ta düzinelerce Husi hedefine yönelik bir hava saldırısı dalgası başlattı.

ABD'nin son operasyonunda neye saldırıldığı henüz bilinmiyor. Husiler misilleme sözü verdi.

Pazar günü ABD, Yemen'in Husi bölgesinden savaş gemilerinden birine atılan bir füzeyi vurduğunu açıkladı.

Bir gün sonra grup, Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir kargo gemisine balistik füze saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

Salı günü Yunanistan'a ait gemiye düzenlenen saldırının Husiler tarafından gerçekleştirildiği henüz doğrulanmamış olsa da saldırıların benzer bir modeli takip ettiği görülüyor.

İsrail'in Hamas'la savaşını protesto etmek amacıyla Kasım ayından bu yana hareketin savaşçıları tarafından çok sayıda gemi hedef alındı.

Husiler, İsrail'e ait, bayraklı veya işletilen gemileri veya İsrail limanlarına giden gemileri hedef aldıklarını söylüyor. Ancak birçoğunun İsrail'le hiçbir bağlantısı yok.

Yunanistan denizcilik bakanlığı kaynakları medyaya, boş olan Zografia'nın Salı günü vurulduğunda 24 mürettebatıyla Vietnam'dan İsrail'e doğru yola çıktığını söyledi.

Herhangi bir yaralanma bildirilmedi, yalnızca taşıyıcıda hafif hasar meydana geldi.

Kızıldeniz, Süveyş Kanalı yoluyla Hint Okyanusu'nu Akdeniz'e bağlıyor ancak bazı nakliye şirketleri artık Avrupa'ya ulaşmak için Ümit Burnu'ndan yöneleceklerini duyurdu.

Wall Street Journal'a göre, Salı günü İngiliz petrol devi Shell, Kızıldeniz üzerinden tüm sevkiyatlarını süresiz olarak askıya alan son şirket oldu.

ABD Salı günü yaptığı açıklamada, Yemen kıyısına yakın bir gemiden ele geçirilen silahlar üzerinde yapılan analizin, Husilerin Kızıldeniz saldırılarında da aynı tür silahlar kullandığını gösterdiğini söyledi.

Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor Sahil Güvenlik gemi ve botları 23 Nisan'da halk ziyaretine açılıyor

Ele geçirme, 11 Ocak'ta, Somali kıyısı yakınlarında, ABD-İngiltere'nin ilk hava saldırılarıyla aynı gün gerçekleşti.

Gemide bulunan parçalar arasında seyir ve balistik füze bileşenlerinin yanı sıra hava savunma ekipmanı parçaları da yer alıyor.

ABD Merkez Komutanlığı yaptığı açıklamada, "Bu, Kasım 2023'te ticari gemilere yönelik Husi saldırılarının başlamasından bu yana Husilere yönelik İran tarafından sağlanan ölümcül gelişmiş konvansiyonel silahların (ACW) ilk kez ele geçirilmesidir." dedi.

Arap yelkenlisi olarak bilinen geleneksel bir gemi olan gemi, ABD tarafından güvensiz bulunarak batırıldı. 14 mürettebatın hukuki sorumluluğu belirleniyor.

Merkez Komutanlık ayrıca operasyon sırasında denize düşen iki Deniz Kuvvetleri Mührü için arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Basında çıkan haberlere göre, bir subay yüksek dalgalar nedeniyle gemiden düşürüldü ve ikincisi, protokolün gerektirdiği şekilde yardım etmeye çalışmak için daha sonra gemiye atladı.

Washington, Husi füze kapasitesinin arkasında İran'ı suçlarken, Tahran bunu reddediyor. İran dışişleri bakanı Hossein Amir-Abdollahian Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Batı'nın Yemen'e karşı savaşı derhal durdurması gerektiğini söyledi.

Ayrı bir gelişmede, Yunanistan'ın İran büyükelçisinin, geçen hafta ele geçirilen bir petrol tankerinin kaptanı olan vatandaşlarından birinin serbest bırakılması için Tahran'a resmi bir çağrıda bulunduğu bildiriliyor.

Maskeli silahlı kişiler perşembe günü Umman'ın Sohar limanı yakınındaki St Nikolas gemisine binerek İran limanına gitmesini emretti.

Tahran, el koymanın geçen yıl ABD tarafından el konulan gemiye ve gemideki petrole misilleme olduğunu söyledi.

Geminin sahibi Empire Navigasyon Pazar günü yaptığı açıklamada, İran tarafından tankerdeki 19 mürettebatın tamamının güvende ve sağlık durumlarının iyi olduğunun kendisine bildirildiğini söyledi.

Editör: Nermin İstikbal