Esed rejimi ve muhalifler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep'te Rusya 48 saatliğine ateşkes ilan etti.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura'nın St. Petersburg'da yapacakları toplantıdan bir gün önce Moskova yönetimi, Halep'te 48 saatliğine ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada Halep'de ateşkes ilan edildiğini bildirdi. Rusya'nın girişimiyle ilan edilen ateşkesin, 16 Haziran geceden itibaren başlayacağı kaydedildi.

Öte yandan ateşkesle ilgili ABD'den bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesin ilk gününden beri özellikle Halep ve Lazkiye'de rejimin anlaşmayı tek bir gün bile uymadığını belirterek, "Bu anlaşmanın nasıl yürütüleceği, uygulanacağı, kimleri nasıl kapsayacağı konularına daha iyi bir açıklık getirilmediği takdirde, Esed, Halep'e Rusların desteğiyle saldırmayı sürdürürken, biz de burada öylece oturup beklemeyiz. Bu konuya netlik kazandırmanın bir yolu olduğunu düşüyoruz. İki tarafa da baskı kurabileceğimizi düşünüyoruz. Suriye'de meşru bir geçişin başlatılması için bunun Cenevre'de masaya oturmanın tek yol olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.Cihan
Kaynak: cha