Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Romanya'ya daha önce yerleştirdiği füze kalkanı sistemini aktif hale getirmesine büyük tepki gösterdi. Konuya işaret eden Rusya lideri, ülkesinin ortaya çıkan bu tehdidi bertaraf edeceğini dile getirdi. Putin, Rus ordusunun güçlendirilmesi için askeri harcamaları artıracaklarını beyan etti.

Putin,” Balistik füze unsurlarının konuşlandırılmasından sonra, Rusya Federasyonu'na yönelik yeni tehditleri nasıl bertaraf edeceğimizi düşünmek zorundayız" dedi.

ABD, geçtiğimiz Perşembe günü Romanya'nın güneyindeki Deveselu’da kurulan füze kalkanı sistemini aktif hale getirmişti. Bir milyar dolara yakın değerindeki sistemi Moskova tehdit olarak algılıyor. NATO , söz konusu sistemin Orta Doğu’da gelebilecek tehditlere karşı aktif hale getirildiğini savunmasına rağmen, Moskova bunu inandırıcı bulmuyor. Romanya'da aktif hale getirilen füze sistemine NATO'nun füze kalkanı sistemi entegre edilecek.

Romanya'da sistemin aktif hale getirilmesi için düzenlenen resmi törene Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de katılmıştı.

Romanya’daki sistemin aktif hale getirilmesinden bir gün sonra ise, projenin ikinci aşaması için Polonya'da temel atma töreni yapıldı. Baltık Denizi yakınlarındaki Redzikowo'ya yerleştirilecek Aegis füzeleri 2018'de aktif hale getiriliyor.

Bu arada ABD Başkanı Barack Obama ise, "Rusya'nın Baltık ve İskandinav bölgesindeki artan agresif askeri varlığıyla ilgili ortak kaygılarımız var" diye konuştu.
Cihan
Kaynak: cha