KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Müsteşarı İsmet Esenyel, İngiltere’deki turizm pazarına yönelik, "İngiltere’de agresif pazarlama faaliyetimiz sürecek" dedi.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, İngiltere Turizm Ofisi aracılığı ile Kuzey İrlanda, İskoçya ve İngiltere pazarına yönelik tanıtma ve pazarlama çalışmalarının yürütülmesi için verilen katkı hakkında açıklamada bulundu. Esenyel, İngiltere pazarının yabancı pazarlar içerisinde yıllardır en fazla turisti sağlayan, Ada’nın kuzeyi ile turizm endüstrisi ve sosyal yaşantı anlamında Türkiye pazarından sonra gelen en büyük pazar olduğunu söyledi.

"Son yıllarda İngiltere pazarına gereken ilgi verilmedi"

2012 yılından sonra İngiltere pazarının çok ihmal edildiğini de belirten Esenyel, devlet yetkilileri ve müteakip dönemlerin turizm otoritelerince tanıtım, reklam ve imaj faaliyetlerinde kısıtlama yaptığını ifade etti.

Son dört yıldır yapılmayan destinasyon algısı ve imaj reklamlarının eksikliğinden dolayı KKTC’ye İngiltere’den gelen turist sayısının yüzde 70-75 dolayında bir düşüş yaşandığını söyleyen Esenyel, bu düşüşün tüm turizm otoritelerince de bilinen bir gerçek olduğunu dile getirdi.

Kan kaybeden bu önemli pazarın mutlaka eski canlı günlerine dönmesi için Bakanlık olarak çalışma başlattıklarını vurgulayan Esenyel, bölgemizin tarihi ve kültürel varlıklarına aşina olan bu önemli pazarın tekrardan canlandırılması için acil tedbirler alınmaya başlandığını belirtti.

Son yıllarda ihmal edilen İngiltere pazarının büyük bir bölümü Güney Kıbrıs bölgesi altındaki turizm pazarına kaydığını belirten Esenyel, Bakanlık olarak bu durumun önüne geçmek, oluşturulan olumsuz algının ortadan kaldırılmasına ve İngiltere pazarında yeniden ivme kazanmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

KKTC’nin İngiltere Turizm Ofisine yapılan tanıtım katkısının sadece İngiltere pazarına yönelik olmadığını da söyleyen Esenyel, Kuzey İrlanda ve İskoçya gibi destinasyonların tanıtımının da bu bütçede kullanılarak yapıldığını; görsel reklam ve dijital pazarlamanın tümünün ayni bütçeden karşılandığını kaydetti.

Söz konusu pazarlar için ayrılan bütçenin destinasyon pazarlaması ve imaj yenileme faaliyetleri düşünüldüğünde yetersiz olacağını da söyleyen Esenyel, eleştirilerin yersiz olduğunu belirtti. Esenyel, İngiltere’de aktif olarak çalışan ve çok zorluklar içersinde ayakta durmaya çalışan Kıbrıs Türk’lerin çalıştırdığı acente ve tur operatörlerine getirecekleri turist sayısı aralığına göre yıl sonunda imaj reklam katkı payının verileceğini, bu durumun da turizmci ve acentecilere aktarıldığını ifade etti.

“İngiltere’de agresif pazarlama faaliyetlerimiz hızla devam edecek” diyen Esenyel, bu pazarın tekrardan eski günlerine kavuşması için, hiçbir maddi ve manevi destekten kaçınılmayacağını da söyledi.
Kaynak: iha