Kayıp denizaltıya ne oldu

Arjantin’e ait bir askeri denizaltı, rutin bir görevden dönerken kayboldu. Çarşamba gününden beri denizaltı ile iletişim kurulamıyor. Arama çalışmalarına ABD de NASA’nın uçağını göndererek destek verdi. Sözcü, iletişim kopukluğunun elektrik kesintisinden olabileceğini söylerken, ülke basınında çıkan yangın haberlerini ise yalanladı.

Arjantin donanmasına ait bir denizaltıdan çarşamba sabahından beri haber alınamıyor. 44 mürettebatı olan denizaltının rutin bir görevini tamamlamasının ardından Güney Amerika’nın güneyinden başkent Buenos Aires yakınlarındaki üssüne dönmekte olduğu ifade edildi. Yetkililer, ARA San Juan adlı denizaltının son bilinen konumunun kıyıdan 432 km uzaklıkta olduğunu bildirdi. Arjantin Devlet Başkanı Maurico Macri, denizaltının bulunması için tüm ulusal ve uluslararası kaynakları devreye sokacaklarını ifade etti.

ELEKTRİK KESİNTİSİ Mİ YANGIN MI

Denizaltının bulunması için gemi olarak bir destroyer ve iki korvetin görevlendirildiği açıklandı. Toplam 500 denizci çalışmalara katılıyor. Protokole göre denizaltının, iletişimi kaybetmesi durumunda su yüzeyine çıkması gerekiyor. Bu nedenle havadan da denizaltının aranması için Arjantin hava kuvvetlerinden Hercules C-130 tipi bir nakliye uçağı da havalandırıldı.

Ayrıca, Arjantin hükümeti, ABD’nin NASA’ya ait P-3 Orion keşif uçağının arama çalışmalarında kullanılması teklifini de kabul etti. Bunların dışında da iki uçağın daha arama faaliyetleri yürüttüğü ifade edildi. Ayrıca, helikopterler de bölgeye sevk edildi. İngiltere, Brezilya, Çin, Uruguay, Peru ve Güney Afrika da resmi olarak yardım teklifinde bulundu. Yardım teklifleri arasında uydular ve ek gemiler bulunuyor.  Arjantin Donanma Sözcüsü Enrique Balbi, denizaltının bir elektrik kesintisi nedeniyle iletişimden kopmuş olabileceğini söyledi. Böyle bir durumda protokol gereği denizaltının su yüzeyine çıkması gerektiğini kaydeden Balbi, “Onların yüzeyde olduklarını umuyoruz” diye konuştu. Donanma Sözcüsü, Arjantin basınında yer alan denizaltıda bir yangın çıkmış olabileceği haberlerini ise yalanladı. Sözcü Balbi, gemilerin ve uçakların çalışmalarında belirlenen bölgenin yüzde 15’inin tarandığını da sözlerine ekledi.

İLK KADIN DENİZALTI SUBAYI

Mürettebat arasında Arjantin’in ilk kadın denizaltı subayı Eliana Krawczyk de yer alıyor. Kadın subayın babası, “Hepimiz hiçbir mürettebata bir şey olmaması için dua edelim. Denizaltı, bir gemiden daha fazla risk taşır” dedi.

PAPA’DAN DUA

Kendisi de Arjantinli olan Katolik dünyasının dini lideri Papa Françesko, dün sabah denizaltı mürettebatı için dua etti ve onların aileleriyle birlikte olduğunu ifade etti. Papa, denizaltının bulunması için gösterilen faaliyetleri de teşvik ettiğini açıkladı.

Kayıp denizaltıya ne olduAlman yapımı 66 metre uzunluğundaki denizaltı dizel-elektrik gücüyle çalışıyordu. Arjantin, denizaltıyı Almanya’dan 1985 yılında satın aldı. 2007-2014 yılları arasında onarıma sokulan denizaltının hizmet ömrü 30 yıl uzatıldı.

Editör: TE Bilişim