Wt: "Rusya,suriye'de, Ceyhan'a Yakın Yerde Deniz Üssü Kurmak İstiyor"
 
Washington Times, Rusya'nın, Ceyhan'a Yakın, Suriye'nin Tartus Kentinde Kalıcı ve Her Türlü Hizmet Veren

 Suriye'nin Tartus kentinde kalıcı ve her türlü hizmet veren bir deniz üssü kurmak istediğini iddialarına yer verdi.

Rusya Federasyon Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Masorin'in, Karadeniz'deki Novorossysk Üssü'nü büyümeyi ve Soğuk Savaş'tan bu yana ilk defa Doğu Akdeniz'de "kalıcı bir varlık" göstermeyi içeren planlarını açıklaması yankı buldu.  

Geçen Cuma günü Sevastopol üssünü ziyaret eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Masorin, "Akdeniz'in, Karadeniz filosu için büyük bir stratejik önemi var" dedi.

Amiral Masorin, "Kuzey ve Batlık filolarının katılımıyla ile Rus donanmasının oradaki kalıcı varlığını yeniden oluşturmasını öneriyorum" dedi.

Rusya'nın, Sevastopol üssü kullanımına ilişkin olarak Ukrayna ile yapılan kontratın 2017 yılında sona ereceği için Karadeniz'deki Novorossysk üssünü geliştirmek istediği ifade ediliyor.

Masorin de, Novorossysk limanına, çıkarma gemileri, mayın tarama gemileri ve en az 12 denizaltı dahil olmak üzere, Rus donanmasının çok önemli varlıklarının kaydırılmasını öngören projeyi anlatırken Rusya'nın tek uçak gemisi olan Kuznetzov'un düzenli olarak Kanadeniz'deki üssünü ziyaret etmesinin planlandığını kaydetti.

Washington Times gazetesi de, Masorin'in açıklamalarını yorumlarken de Kuzey Kutup bölgesi üzerindeki iddiasını kanıtlamak için deniz altında bayrak diken Rusya'nın şimdi de gözünün Akdeniz'e çevirdiğini öne sürdü.

Rusya'nın donanmasının ve Baltık ve Karadeniz'deki deniz üslerinin yeniden inşasının, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok önemsediği bir projesi olduğuna dikkat çeken gazeteye konuşan ABD'li düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'ndan Rusya güvenliği analisti Ariel Cohen de, Rusya'nın çok parası olduğunu ve jeopolitik konumunu güçlendirmek istediğini belirterek "Bu, iddialı stratejik programlara yansıdı" diye konuştu.

ABD'li gazete, Masorin'in açıklamalarının, Rusya'nın, Suriye'nin Tartus sahil kentinde kalıcı, her türlü hizmet veren bir deniz üssünü kurmayı planladığı spekülasyonları alevlendirdiğini belirtirken de Kremlin'in Suriye'deki üs iddialarını yalanladığını kaydetti.

Tartus'un Soğuk Savaş sırasında Sovyet donanması için bir ikmal ve bakım üssü olarak kullanıldığını, üssün de halen eski Sovyetler Birliği sınırlarının dışında tek Rus üssü olduğunu belirten Washington Times, Rus mühendislerinin, Tartus ve Suriye'nin diğer bir sahil kenti olan Latakya'ın etrafındaki sulardaki tarama işlerine katıldıklarını kaydetti. The Washington Times şunları yazdı:

"Suriye'deki kalıcı bir Rus üssü, hem ABD'yi, hem de İsrail'i sinirlendirir ve Azerbaycan'ın liman kenti Baku ile bağlantılı yeni büyük bir boru hattı terminali olan stratejik Türk limanı Ceyhan'a çok yakın olur."

Rus askerlerinin, çok uzun bir süreden beri Suriye ile çok yakın bağlarının olduğunu ifade eden gazete, halen 2 bin kadar Rus danışmanının Suriye silahlı kuvvetlerinde eğitimci ve danışman olarak görev yaptıkları bilgilerine de yer verdi.

Gazete, Rusya'nın, Suriye'nin 11 milyar dolarlık borcunun yüzde 70'ini silmeyi kabul ettiğine işaret ederken de bunun, Rusya'nın Tartus ve Latakya üzerindeki haklarının daha çok artırılmasının karşılığında yapıldığı spekülasyona neden olduğunu yazdı.(ANKA) (Ankara Haber Ajansı)

Alıntı: Haberler.Com

Washington Times'da çıkan haberin orijinalini okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz:

http://www.washingtontimes.com/article/20070807/FOREIGN/108070059&SearchID=73289565242658

Editör: TE Bilişim