Son 13 aydır görevde olan Maersk CEO'su Vincent Clerc, selefi Soren Skou'nun Danimarka'nın en büyük nakliye şirketini küresel konteyner lojistiği alanında tek bir marka altında yönetmek için oluşturduğu stratejiyi sürdürecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıllarda Maersk, entegre lojistik stratejisinin bir parçası olarak bir dizi bölümü dağıttı ve nakliye markalarını tek çatı altında birleştirdi.

Bu son hamle, Danimarkalı gemi devinin kendisini römorkör işletmesi Svitzer'den ayırmasını sağlayacak.

Kökleri 1833'e kadar uzanan Svitzer, bugün 30'dan fazla ülkede ve 140'ın üzerinde limanda yaklaşık 430 gemiden oluşan bir filoya sahiptir. Svitzer markası, APM Terminals ve Maersk Line gibi firmalarla birlikte, Hamburg Süd ve SeaLand'ın yanı sıra Senator ve LF Logistics'in geçen yıl Maersk'e entegrasyonunun ardından ayakta kalmayı sürdürdü.

Ancak Maersk, "önümüzdeki belirsizlikler göz önüne alındığında ve entegratör stratejisinin uygulanması doğrultusunda", anlaşmayı kapatmak amacıyla Svitzer römorkörcülük faaliyetlerini Svitzer Grubuna ayırma kararının verildiğini söyledi.

Svitzer'in genel merkezi Kopenhag'da olmaya devam edecek ve CEO Kasper Friis Nilaus ile CFO Knud Winkler tarafından yönetilecek. Şirketin başkanı Morten Engelstoft, başkan yardımcısı Robert Uggla, Christine Morris ve Peter Wikström, bölünme sonrasında Svitzer Group'ta yönetim kurulu üyeleri olarak önerilecek ve 2025'te potansiyel olarak bir veya iki bağımsız yöneticinin katılması bekleniyor.

Mısır: Kızıldeniz Saldırıları Süveyş Kanalı'nı Önemli Derecede Etkilemedi Mısır: Kızıldeniz Saldırıları Süveyş Kanalı'nı Önemli Derecede Etkilemedi

Maersk, geçen yıl enerji ile ilgili işlerden çıkışını Maersk Supply Service'in satışıyla tamamladı. Hareket 2016 yılında başlatıldı ve Maersk Tankerleri, Maersk Petrol ve Gaz ve Maersk Sondajı 2017 ile 2019 arasındaki dönemde satıldı. APM Terminalleri, Maersk Konteyner Endüstrisi (MCI), Maersk Eğitim ve Maersk Hattı mevcut tesisleri altında çalışmaya devam ediyor marka isimleri.

Svitzer haberi, Maersk'in bugün 456 milyon dolarlık zarar gösteren 4. çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından geldi; bu, 2022'nin aynı dönemindeki yaklaşık 5 milyar dolarlık kârdan büyük bir düşüş anlamına geliyordu.

Editör: Fulya Tekin