Tirajı günde 51 bin olan Vremya Novostey gazetesinin 24 Kasım 2004 tarihli sayısında Denis Rebrov imzasıyla "Boğazlar Yanıyor" başlığı altında yayınlanan yazının çevirisini sizlere sunuyoruz:

Türkiye’nin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından tankerlerin geçiş kurallarını daha sıkı hale getirmesi için bir bahane daha ortaya çıktı. Rus petrolü Novorossiysk Limanı’ndan Akdeniz ülkelerine bu yolla ihraç ediliyor. Dün 74 bin ton petrol taşımakta olan Liberya bandıralı Genmar Progress adlı tankerde Çanakkale Boğazı’ndan çıkarken yangın çıktı. Petroleum Argus ajansından edinilen bilgiye göre, tankerdeki petrol Glencore adlı şirkete ait. Glencore ise petrolü Mihail Gutseriyev’in kontrolünde bulunan Russneft şirketinden satın almış. Ajans, tankerde bulunan Siberian Light marka petrolün pazartesi günü itibariyle Akdeniz bölgesinde bir varil fiyatının 39.64 dolar olduğunu bildirdi. Bu fiyat üzerinden hesaplandığında tankerdeki petrolün bedelinin 21-22 milyon dolar olduğu tahmin edilebilir.

Türkiye’nin Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Adnan Erdal “Liberya bandıralı tanker İtalya’nın Salermo Limanı’na gidiyordu” dedi. Reuters, yangının mürettebatın yaşam alanında başladığını haber verdi. Birkaç saat sonra haber ajansları, yangının Türk itfaiye ekiplerince kontrol altına alındığını ve 28 kişilik mürettebattan kimsenin zarar görmediğini bildirdi. Tanker, Amerikan General Maritime Corporation’a ait. 105 bin ton kapasiteli Aframax tipi tanker 1991’de yapılmıştır.

Petroleum Argus ajansı, yangın başladığında tankerin Çanakkale Boğazı’nı geçtiğini Tipobet ve Boğazdan 15 mil uzaklıkta bulunduğu için seyrüsefer açısından herhangi bir tehlikenin şimdilik söz konusu olmadığını bildirdi. Ancak Türkiye, gemilerin İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş kurallarını daha sıkı hale getirmek için mevcut durumdan yararlanabilir. Zira son zamanlarda petrol taşıyan tankerler daha sık kaza yapmaya başladı. Petrol taşıyan Prestige adlı tankerin Fransa kıyısı yakınında geçirdiği kazayı veya geçenlerde Rus Sovkomflot şirketine ait Tropic Brilliance adlı geminin Süveyş Kanal’ında karaya oturması nedeniyle üç gün boyunca Kanal’ı tıkamasını hatırlamak yeter. Bilindiği üzere, geçen yıl Türkiye Karadeniz boğazlarında gemi trafik kurallarını sıkılaştırmıştı. Yeni kurallar ve kötü hava şartları yüzünden bu yıl tankerler uzun süre beklemek zorunda kalmışlardı ve bu yüzden Rus petrolünün Avrupa ülkelerine tesliminde de gecikmeler yaşanmıştı. 2003 yılında Türk Boğazları yoluyla 80 milyon ton petrol ihraç edildi. Bunun 60 milyon tonu Rus petrolüydü.

Petroleum Argus ajansı yetkililerinden Mihail Perfilov “Türk Boğazlarını by pass edecek petrol boru hattı inşa edilmesi giderek daha güncel bir hal alıyor. Yıllarca üzerinde durulan, Bulgaristan ve Yunanistan topraklarından geçecek Burgaz-Aleksandrupolis (Dedeağaç) güzergahı jeopolitik açıdan Rusya için en uygun projedir” dedi. Son zamanlarda bu projeye ilgi artmış olmasına rağmen Rusya makamları henüz bu hat konusunda kesin bir karar vermiş değiller. Kasım ayında Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan’ın ilgili bakanlıkları Burgaz-Aleksandrupolis petrol boru hattının inşasıyla ilgili memorandumu paraf ettiler. O tarihte anlaşmanın aralık ayında imzalanacağı duyurulmuştu, fakat henüz bunu resmen kimse ilan etmedi.


(Kaynak: Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)

Editör: TE Bilişim