İran'ın nükleer programı nedeniyle patlak veren siyasi gerginlik, petrol fiyatlarının yine yükselmesine neden oluyor.

İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmesi gündemde ve Tahran'a karşı yaptırımların başlatılmasından, bunun da petrol arzını tehdit etmesinden endişe ediliyor.

İran'da bu gelişmeler yaşanırken, Nijerya'da petrol üretiminde yaşanan bazı sorunlar da fiyatların tırmanmaya başlamasına katkıda bulunuyor.

Cuma günü, hafif ham petrolün varili New York'ta yüzde 0.6 artarak 64.72 dolara çıkarken, Brent türü ham petrolün varil fiyatı Londra'da yüzde 0.9 yükseldi ve 63.18 dolar olarak belirlendi.

Bu fiyatlar, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında varil başına 70.85 dolara fırlayan rekor düzeyin altında olsa da, uzmanlar 2006 yılı için öngördükleri ortalama petrol fiyatlarını yeniden gözden geçirmeye başladılar.

Birçok uzman, arzın talebe yetişmesi ve en fazla petrol tüketen ülkelerin bazılarında ekonomik büyüme hızının yavaşlaması nedeniyle, petrol fiyatlarının bu yıl içinde düşmeye devam ederek, 50 dolar civarında istikrar kazanmasını bekliyordu.

Şimdi ise, piyasalardaki belirsizliğin fiyatları 60 doların üstüne çekmesinden endişe ediliyor. İran, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC içinde, Suudi Arabistan'dan sonra en büyük ham petrol çıkaran ülke ve toplam dünya üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül eden, günde 4 milyon varil petrol üretiyor.

Olası yaptırımlar nedeniyle, İran petrolünün dünya piyasasında devreden çıkmasının petrol fiyatlarında büyük artışlara neden olabileceği belirtiliyor.

Çin, Hindistan ve ABD başta olmak üzere, birçok ülkenin petrol talebi yüksek ve üreticiler arasında yedek kapasite çok az. Petrol fiyatlarının artmasına neden olan bir diğer unsur da, Nijerya'daki petrol üretiminde yaşanan sorunlar.

Nijerya petrol yataklarındaki en büyük oyunculardan biri olan Royal Dutch Shell, dört yabancı işçisinin kaçırılması ve bir boru hattına sabotaj düzenlenmesi ardından, ülkeden ihraç etmek için ürettiği petrolün miktarını, günde 226 bin varil azalttı.

Nijerya'daki değişik topluluklar arasında, petrol üretiminin çevreye olan etkisi ve bu üretimin ekonomik faydalarından yerel halkın yararlanamaması nedeniyle yükselen muhalefet sonucu, Nijer deltasındaki petrol üretimi bu tür eylemlerden sürekli etkileniyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim