AP: TÜRKİYE ENERJİ MERKEZİ OLMA YOLUNDA BİR ADIM DAHA ATTI

 

ANKARA, 24/04(AP)(BYE)--- Selcan Hacaoğlu bildiriyor: 

Türkiye bugün, Rus ve Kazak petrolünü Karadeniz'den Akdeniz'e taşıması beklenen yeni bir petrol boru hattının inşasına başlayarak, küresel bir enerji koridoru olma yolunda bir adım daha atmış oldu.
 

1.5 milyar dolarlık boru hattının, Karadeniz liman kenti Samsun'u, Bakü'den Hazar petrolünü ve Kerkük'ten Irak petrolünü taşıyan başlıca iki petrol boru hattının son noktası olan Akdeniz petrol merkezi Ceyhan'a bağlaması bekleniyor. Ayrıca Türkiye, Rus ve İran gazını Avrupa'ya ihraç etmek üzere doğalgaz boru hatları da inşa ediyor.
 

ABD ve pek çok Avrupa ülkesi, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmekteki önemli rolünü destekliyor.
 

Orta Doğu Ekonomik Araştırmaları (MEES) dergisinden petrol uzmanı Gary Lakes bugün, "Bence, Hazar ve Orta Doğu petrol ve gaz üreticilerinin hidrokarbonlarını Avrupa'ya taşımak istedikleri ve bu dönemde pratik tek kara yolunun Türkiye'den geçtiği gerçeği ışığında, Türkiye'nin Doğu-Batı enerji koridoru kavramındaki önemi artıyor" dedi.
 

550 kilometrelik boru hattının 2009'da faaliyete geçmesi ve Boğazlardaki tanker trafiğini hafifletmesi bekleniyor.
 

Söz konusu boru hattı projesi Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın Burgaz-Dedeağaç projesiyle rekabet halinde.
 

Samsun-Ceyhan hattı İtalyan petrol ve gaz şirketi Eni SpA ve Türk Çalık Enerji liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından inşa edilecek ve azami günde 1.5 milyon varil ham petrol taşıma kapasitesine sahip olacak.
 

İtalya Sanayi Bakanı Pierluigi Bersani ve Türkiye Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ceyhan petrol terminali yakınındaki temel atma törenine katıldı.
 

Lakes, "Samsun-Ceyhan boru hattı aynı zamanda, Türkiye'nin Ceyhan'da uluslararası bir petrol, gaz ve petrokimya merkezi oluşturma planına da önemli bir katkı sağlayacak" dedi.
 

Ancak Türkiye'nin enerji nakil projeleri aşırı bir rekabet ve fizibilite sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.
 

Lakes, "Özellikle Rusya, petrol ve gaz ihracat yollarını kontrol etme arzusunda. Önerilen bazı enerji nakil projeleri çok pahalı ve bu nedenle finansmanının garanti edilmesi gerekiyor. Projelerin, ayrıca garanti tedarikçilere ve garanti alıcılara da ihtiyacı var" dedi.

Kaynak: Başbakanlık Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü

Editör: TE Bilişim