Yasa Denizcilikten Çin tersanelerine dev sipariş Yasa Denizcilikten Çin tersanelerine dev sipariş

Dearsan ve Tanzanya Ulaştırma Bakanlığı arasında yeni bir anlaşma imzalandı. Anlaşma ile birlikte Tanzanya’ya 3000 DWT Vagon Ferry (MWANZA) ve 3500 DWT Vagon Ferry (KİGOMA) gemileri tedarik edilecek. Buna ek olarak anlaşma ile birlikte 5000 ton kaldırma kapasiteli kızağa sahip tersane de inşa edilecek.

The Citizen tarafından yapılan habere göre bahse konu anlaşmanın değeri 129 milyon dolar. Ayrıca projelerin iki yıl içerisinde tamamlanacağı haberde yer almakta. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tanzanya Ulaştırma Bakanı Makame Mbarawa, 300 kişinin doğrudan istihdam edileceğini ve Tanzanya içerisinde farklı iş fırsatları yaratılacağını belirtti.

tanzanya

Tanzanya’nın daha önce tersanesinin bulunmadığını söyleyen Bakan, bu durumun Tanzanya’da bulunan gemilerin tamiri için Kenya’nın Mombasa kentine götürülmesine yol açtığını kaydetti. Mbarawa, şu ifadeleri kullandı:

“Ülke tarihinde ilk kez Kigoma Bölgesi’nde son teknoloji ekipmanlarla donatılmış modern bir gemi tesisi inşa edeceğiz. Kendimizi hazırlamamız gerekiyor çünkü sanayimiz ve uzmanlarımız yok. Hükümet, olumlu sonuçlar alabilmek adına büyük meblağlarda yatırım yapıyor. Uzmanlara sahip olmaya ve tesisin kendi kendine çalışması için dış pazarlar bulmaya karar  vermezsek bu olumlu sonuçlara ulaşamayacağız.”

İnşa edilecek gemilerden olan 3500 DWT Vagon Ferry’nin (KİGOMA) 25 tır, 25 vagon veya 65 binek otomobil kapasitesine sahip olması bekleniyor. İnşa edilecek olan gemi, Tanganika Gölü’nde Kigoma Limanı ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kalemie Limanı arasında çalışacak ve ulaşımı altı saate indirecek. İkinci gemi ise Victoria Gölü’nde çalışacak ve kamyon ile vagon dahil olmak üzere 3.000 ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak.

Kaynak: Defence.Türk

Editör: Nermin İstikbal