Dünya Denizcilik Konseyi (WSC), balinaları korumaya yönelik dünyanın ilk küresel seyrüsefer yardımını başlattı. 

Ücretsiz olarak sunulan ve düzenli olarak güncelleneceği bildirilen WSC Balina Tablosu, gemilerden balinalara verilen zararı azaltmaya yönelik tüm zorunlu ve gönüllü hükümet önlemlerinin ilk küresel haritalandırması.

Deneyimler, gemileri ve balinaları ayırmanın, gemilerin balinalara verdiği zararları sınırlamanın en etkili yolu olduğunu gösteriyor.

Ayırmanın mümkün olmadığı alanlarda hızın azaltılması riskin azaltılmasına yardımcı olabilir. 

Husi isyancılar yeni bir hipersonik füzeyi test etti iddiası Husi isyancılar yeni bir hipersonik füzeyi test etti iddiası

Bu nedenle, kaçınılması gereken alanları, rota önlemlerini ve denizcilerin dünya çapında dolaşırken takip etmeleri gereken hız kısıtlamalarını ele alan çok sayıda uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel düzenleme ve tavsiye bulunmaktadır.   

Washington DC'de yerleşik bir gemi taşımacılığı grubu ;“WSC Balina Haritası ile denizciler ilk kez, balinaları ve diğer deniz memelilerini korumak için tasarlanmış rota önlemlerini ve statik hız kısıtlamalarına tabi alanları belirlemek için kritik seyir koordinatları ve kısa grafikler sunan kapsamlı bir küresel kaynağa sahip olacaklar. Bu eşsiz seyir yardımını derleyerek, güncel tutarak ve tüm denizcilerin kullanımına ücretsiz olarak sunarak, gemi saldırılarının azaltılmasına ve dünya çapında nesli tükenmekte olan balina popülasyonlarının korunmasına yardımcı olabileceğimizi umuyoruz” dedi.

Friend of the Sea adlı STK için çalışan uzmanlar, kargo, yolcu ve balıkçı gemilerinin çarpışarak her yıl en az 20.000 balinayı öldürdüğünü tahmin ediyor.

Editör: Nermin İstikbal