Wärtsilä ve Maersk, gaz yıkayıcı tahliye borusu korozyonunu önlemek için benzersiz "boru içinde boru" çözümü geliştirmek için işbirliği yapıyor

Teknoloji grubu Wärtsilä ve Danimarkalı gemi operatörü A.P. Moller - Maersk, gaz yıkayıcı tahliye borularında korozyonu önlemek için bir araç sağladı. Kalıcı boru içi çözüm, açık döngü yıkayıcı yıkama suyu tahliyesiyle ilgili korozyon sorunlarını çözmek için tasarlanmıştır.

Küresel filoda kurulu tahmini 5.000 temizleme sisteminin çoğunluğu açık döngü konfigürasyonuna sahiptir. Bu sistemle, deniz suyu, egzoz gazından SOx'i temizlemek için kullanılır ve kullanılan su, temizlendikten sonra tekrar denize boşaltılır.

IMO Yönergeleri uyarınca, genel olarak yıkayıcılar olarak adlandırılan egzoz gazı temizleme sistemlerinden gelen yıkama suyunun pH'ı 6,5'ten az olmamalıdır. Bununla birlikte, gerçekte yıkayıcı yıkama suyunun pH'ı, deniz suyuyla seyreltilmeden önce tipik olarak asidiktir. Bu, tahliye borularında yapısal korozyon riski oluşturur.

Risk, özellikle yumuşak çelikten yapılmış borular için yüksektir. Bazı durumlarda, tahliye boruları yeterince korunmazsa, şiddetli korozyon, çevredeki yumuşak çelik gövde plakalarına zarar vererek su girmesine neden olabilir.

Yeni "boru içinde boru" çözümü, içine yeni bir cam takviyeli epoksi (GRE) boru yerleştirilirken orijinal denize düşen borunun yerinde kalmasını sağlar. Metal kesme veya kaynak gerekli değildir. Yeni GRE boru ile mevcut çelik boru arasına bir SMO çelik manşon yerleştirilmiştir. Bir yapıştırıcı, GRE borusunu kalıcı olarak yerine sabitler. Bu "boru içinde boru" çözümü, borunun iç çapı üzerinde küçük bir etkiye sahip olduğundan, en çok 300 mm'den büyük çapa sahip denize açılan borular için uygundur.

“Bu, henüz korozyon oluşmamış olsa bile, herhangi bir zamanda planlanabilecek uzun vadeli bir çözüm. Bileşen boruları, planlanmış bir havuzlama veya liman çağrısı sırasında veya gerekirse, uygun bir zamanda ve yerde bir batardo kullanılarak yüzer durumdayken ve operasyondayken ya gemide ya da montaja hazır bir mühendislik tesisinde hazırlanabilir ve depolanabilir” diye açıkladı William Winters, Wärtsilä Sualtı Hizmetleri Genel Müdürü. Ayrıca, "Bu operasyon sırasında onarım, gemi sahibine önemli ölçüde toplam tasarruf sağlıyor ve geminin hizmette kalmasını sağlıyor" diye ekledi.

Maersk Kıdemli Baş Uzmanı Jorn Kahle, "Scrubber donanımlı bazı gemilerde meydana gelen korozyon olaylarını kaydettik ve sorunu çözmede proaktif olmak istedik" dedi. "Ayrıca, bir gemiyi hizmet dışı bırakmak son derece maliyetlidir. Wärtsilä Sualtı Hizmetleri ile bu boru içinde boru konseptinin geliştirilmesi için temel itici güçlerden biri, bu kesintileri ve maliyetleri en aza indirmektir. Herhangi bir marka yıkayıcıya sahip herhangi bir gemiye bu benzersiz uygun maliyetli hizmeti sunmaktan mutluluk duyuyoruz”.

Bu benzersiz, patentli çözümün ve lisanslı teknik bilginin kurulumları Wärtsilä Underwater Services tarafından gerçekleştirilecektir. Çoğu durumda, onarım iki günden daha kısa sürede tamamlanacak ve bu da geminin "kiralamadan" çıkmak zorunda kalmasını önleyebilir. Alternatif onarım çözümlerine kıyasla önemli ölçüde zaman ve maliyet tasarrufu zaten kanıtlanmıştır.

Wärtsilä/Maersk çözümü, uzun vadeli koruma için tasarlanmıştır. Özellikle su altı onarım durumlarında, borularda ve bazen gövde plakalarında gereken kaynak işiyle ilgili komplikasyonları azaltır.

Editör: CAHİT İSTİKBAL