Halen, UZMAR Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilatı’nda görev yapan, İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte 1993 mezunu Kılavuz Kaptan Baykal Yaylalı’nın 2020’de geliştirdiği ve ilk versiyonunu yayınladığı Bollard Pull Calculator (BPC) uygulaması, geliştirilmiş yeni hali ile güncellendi. Yine ücretsiz olan yeni versiyonun tam da Kılavuz Kaptanlar Haftası’nda yayına verildiğini belirten Yaylalı, “tüm kılavuzluk ve denizcilik camiasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

UZMAR’ın desteğiyle yenilenen ve yurtiçi ve yurtdışı tüm kılavuz kaptanların kullanımına açılan BPC, gemiler için gerekli toplam römorkör gücünü, çeşitli açı ve yönlerden, rüzgar ve akıntı koşullarında yaklaşık olarak hesaplayarak ihtiyaç duyulan römorkör gücü ve adedini en kısada sürede belirliyor.

Uzmar Pbc 2

Zamana karşı yarış

Kılavuz kaptanların değişken hava şartları altında ihtiyaç duyulacak ilave römorkör güç ve adedini belirlemesinin genellikle deneyimlere göre ve gemi üzerindeki mevcut koşularda ve yine o anda yaptıklarını belirten Yaylalı, “Bir kılavuz kaptanın bütün bu kararları vermek için çok fazla zamanı yoktur. Gemi üzerindeyken bu teorik ve aritmetik hesaplamaları yapmak oldukça güçtür. Ayrıca, hava koşulları ne kadar aşırı olursa, değerlendirmelerde hata payı artar ve çalışma şartlarının zorlu olması sebebiyle kullanılan römorkörlerin de çeki gücünde düşme riski büyür.

Mitsui, Büyük Bir Makineyle İlk Hidrojen Yanmasını Gerçekleştirdi Mitsui, Büyük Bir Makineyle İlk Hidrojen Yanmasını Gerçekleştirdi

Diğer taraftan kılavuz kaptanlar, her ne kadar hukuki yönden bir danışman statüsünde olsalar da zaman ve koşul baskısının olmadığı ortamda, tam ve doğru yapılan hesaplama sonuçlarından ve bu sonuçlara göre verilmesi gereken kararlardan sorumludurlar. Zira, bir şeyler ters gittiğinde, devreye gerecek olan mahkemeler ve avukatlar da ivedilikle, römorkör gücü ve römorkör sayısı açısından gerçekten neyin gerekli olduğunu hesaplamak için gerekli araçları ve yeterli zamanı kullanarak değerlendireceklerdir.” dedi.

Tüm değişkenleri hesaplıyor

B P C

BPC’nin gemiler için gerekli toplam römorkör gücünü, çeşitli rüzgar ve akıntı şartlarında yaklaşık olarak hesaplayan ve ihtiyaç duyulan römorkör gücü ile adedinin minimum sürede belirlenmesini hedeflediğine dikkat çeken Yaylalı, bu uygulamanın bir kılavuz kaptanın ya da gemi kaptanının, gemi üzerinde veya manevra esnasında, değişken hava koşulları altında ihtiyaç duyabileceği ilave römorkör gücü ve adedini mobil iletişim cihazı üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde hesaplamasına yardımcı olacağını söyledi.

Değerlerle örtüştü

Uzmar Pbc 3

Yaylalı, çalışmanın, BS 6349-1, OCIMF, SIGTTO gibi Forum ve Sivil Toplum Kuruluşlarının, “Computed Fluid Dynamics” ve rüzgar tünel testleri hesaplamalarında Werner BLENDERMANN ve ANDERSEN I.M.V. ‘nin akademik ve bilimsel çalışmalarından elde edilen doğrusal ve doğrusal olmayan regresyonların, dijitalize edilerek, mobil uygulamaya uygun hale getirildiğini, aynı zamanda “TUG USE IN PORT” kitabının yazarı Kapt. Henk HENSEN’in de projeye danışmanlık yaptığını dile getiren Yaylalı, uygulama verilerinin, bilimsel makale ve çalışmalarda yer alan örneklemelerle kıyaslanarak iki yılın ardından kabul edilen değerler ile örtüştüğü gördüklerini ifade etti.

Amerika ve Avustralya ilgisi

Kılavuz Kaptanların Kılavuzu Bpc

Uygulamaya özellikle ABD ve Avustralya’dan büyük ilgi olduğunu belirten Yaylalı, özellikle ABD başta olmak üzere bazı ülkelerde, gemi manevraları ve kanal seyri refakatlerinde kullanılan römorkör sayısında, idarelerce temel gereksinimler dışında, yapılagelen “muafiyet” uygulamalarının yoğunluğunun ve seçimin gemi üzerinde bulunan kılavuz kaptan ve gemi kaptanının insiyatifine bırakılmasından kaynaklanabileceğini ve bu sebeple programa sıkça başvuruda bulunulduğunu düşündüğünü ifade etti.Uzmar

UZMAR’ın çok önemli yazılım ve yayın desteği verdiğinin altını çizen Yaylalı şunları söyledi :

Bollard Pull Calculator

“Başta UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Müh. A. Noyan Altuğ, Uzmar Operasyon müdürü Kapt. Ersan Gürgül, Uzmar Bilişim Hizmetleri ve Çözüm sistemleri Genel Müdürü İbrahim Özdemir, Yazılım Geliştirme Müdürü Aydın Öztürk, Yazılım Geliştirme Mühendisi Zeynep Sena Özdemir ve emeği geçen tüm “Uzmar Tecnology” ekibine, öneri ve katkıları sebebiyle meslektaşlarım, Kapt. Ivar Svane (Lods/Dan pilot), Sr. Pilot Kole Riffle (Ass. Of Maryland pilot) ve son olarak danışmanlığı için Kapt. Henk HENSEN’e teşekkür ediyorum” dedi.

BPC ile ilgili güncel gelişmeler Linkedin hesabında yayınlanırken uygulamaya iOs ve Android marketlerde şu adreslerden ulaşılabiliyor.

iOS : https://apps.apple.com/tr/app/bollard-pull-calculator/id6502411796?l=tr

Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.semerp.bollardpullcalculator

Editör: Nermin İstikbal