TÜRKİYE STCW-2010 KONVANSİYONU’NA İMZA KOYDU.

Türkiye STCW -2010 Konvansiyonu’nu  IMO’nun Manila’da düzenlediği Diplomatik Konferans’ta imzaladı. 25.06.2010 tarihinde Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ tarafından imzalanan konvansiyon metni, Türkiye 6 ay içinde herhangi bir  itiraz göndermez ise zımni (sessiz) kabul ile Türkiye için geçerli olacak. Bununla birlikte, Türkiye’nin Sözleşme metnini iç hukukuna göre parlemento’dan geçirerek, Resmi Gazetede yayınlaması ve iç hukukuna ithal etmesi proseslerinin de çalıştırılması gerekiyor.

Yeni Sözleşme ile, ECDIS ve Köprüüstü Kaynak Yönetimi eğitimleri zorunlu hale geliyor.

Elektro teknik zabitliği ismi altında otomasyonlu gemilerde çalışması hedeflenen yeni bir yeterlik için eğitim ve sertifikasyon standartı oluşturuldu.

Tayfa (Gemici/Usta gemici ve Yağcılar)’ların eğitim programları ilk kez STCW konvansiyonuna dahil edildi.

Yeterliklere ve tankerlerde çalışacak personele yönelik tüm eğitim programları yenilendi.

Gemilerde yorgunlukla mücadele için çalışma ve dinlenme saatleri yeniden düzenlenerek  yedi günlük çalışma periyodunda  77 saat dinlenme verilecek. Bu süre gün içinde 3 eşit parçaya bölünebilecek bu dinlenme periyotlarından en az birisi yemekler hariç en az 6 saatlik kesintisiz bir dinlenme süresini içermek durumunda olacak.

Makine bölümü zabitan yeterlikleri için staj süresi  karadaki atölye eğitimlerini de içerecek şekilde 12 aya çıkartılıyor.

Editör: TE Bilişim