TURİZME CRUİSE DOPİNGİ!

Galataport’un 49 yıllığına kiralanmasında Ofer grubunun içinde bulunduğu konsorsiyumun 4.4 milyar dolar gibi bir rakamla en yüksek teklifi vermesi, gözleri Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizmine çevirdi.

Akdeniz’de hizmet veren P&Q, MSC-Arkas, RCC, Celebity Cruise ve Costa Cruise Türkiye’ye en çok sefer düzenleyen firmalar arasında bulunuyor. Özellikle bu sene 350 bin turist getiren Costa Cruise, Türk limanlarına en çok sefer düzenleyen şirket konumunda.

Bu sene Türk ortağı Arkas’la Türk bedava bonus limanlarına sefer düzenleyen MSC-Arkas nisan ayından bu güne kadar 36 bin turisti ülkemize getirdi. Sene sonuna kadar MSC Arkas’ın getireceği turist sayısının 50 bini bulması bekleniyor.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri verilerine göre İstanbul Karaköy Limanı’na yanaşan gemiler, geçen sene rakamlarıyla 194 bin turisti ülkemize getirdi. Ulaştırma Bakanlığı’nın liman hizmet tarifelerinde yaptığı yüzde 30 ila 80 arasında indirim Türkiye’ye gelen yabancı yat ve Cruise turizminde yüzde yüzlere varan artış sağladı. 2002 yılında deniz yolu ile limanlarımıza demir atan gemilerle ülkemizi 742 bin turist ziyaret ederken, bu rakam 1 Ağustos 2003’te yürürlüğe giren liman ücretlerindeki indirimle beraber 2004 yılında bir milyon 152 bine yükseldi.

AKDENİZ’İN PAHALI LİMANLARI

Dünyanın en eski şehirlerinden olan İstanbul’u görmek isteyen yabancı konukları taşıyan 50 bin GRT’luk bir geminin maliyeti , indirimle 52 bin dolardan 18 bin dolara çekildi. Fiyat indirimleri neticesinde Cruise şirketleri uzun vadede kontratlar yaparak İstanbul’u uğrayacakları yerler arasına aldı. Yat ve kruvaziyer turizmindeki bu artışa indirimin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla liman hizmetleri olarak bilinen “pilotaj, römorkaj, bağlama ve barınma” ücretlerindeki indirimlerin önemli etkisi oldu. 2003 Ağustos’undan önce ülkemizin tarihi ve turistlik yerlerini tanımak amacıyla limanlarımıza yanaşan 10 bin grt’luk bir yolcu gemisinden verilen hizmetler karşılığında 6 bin dolar alınırken, indirimler sonrası bu rakam 2 bin dolara kadar düştü.

Türkiye’deki liman tarifelerindeki indirimler Akdeniz çanağındaki deniz turizminde söz sahibi olan Yunanistan İspanya ve İtalya’nın yat ve kruvaziyer gemilerine uyguladığı fiyat tarifesinin üstünde kaldı.

İspanya’nın Barselona Liman’ına gelen bin ile 2 bin GRT arasındaki bir gemide alınan pilotaj, römorkaj bağlama ve barınma ücreti 530 dolar, Yunanistan’ın Pire limanında 570 dolar, İtalya’nın chetevecha Liman’ında 610 dolar alınırken, aynı işlemleri için İzmir Limanı’na yanaşan gemiden bin dolar alınıyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, liman ücretlerinde yapılan indirimleri, denizcilikte yapılmış “sessiz devrim” olarak nitelendiriyor.

Yıldırım, 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren yasaların denizciliğin gelişmesi adına yapılmış adımlardan biri olduğunu kaydederek, “bunlardan birisi de liman ücretlerinde yapılan indirimlerdir. Özellikle kruvaziyer tipi turist taşıyan büyük gemilerin limanlarımıza gelişinde önemli artışlar oldu. İndirimden sonra Kuşadası ve İzmir Liman’ına çok sayıda kruvaziyer gemisi geldi. Gemi trafiği yüzde 23 arttı. Yolcu gemisinde bu oran yüzde 55’nin üzerinde gerçekleşti. İndirim sonrası TCDD limanlarından geçmiş yıllara göre dolar bazında yüzde 18 artış sağlanmıştır” dedi.

Kruvaziyer ve yat gemilerindeki artışın ekonomik açıdan da getirisinin büyük olduğuna değinen Bakan Yıldırım, “Bu gemilerle seyahat edenler belirli bir gelir grubuna sahip insanlardır. Bu gemiler limanlara ödediği paraların yanında uğradıkları yerlerde alışveriş yapan yolcular önemli miktarda döviz bırakıyorlar. Gelen turistler uğradıkları limanlarda kaldıkları süre içerisinde o şehrin ekonomisine hatırı sayılır katkıda bulunuyorlar” diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim