Eski adı Global Energy Ventures (GEV) olan Avustralyalı hidrojen nakliye şirketi Provaris Energy, 26.000 m³ sıkıştırılmış hidrojen taşıyıcısı için American Bureau of Shipping'den (ABS) tasarım onayını aldı.

Avustralyalı start-up, hidrojen nakliyesi için pratik bir çözüm geliştirme çabalarında, hidrojeni ortam sıcaklığında 2.000 deniz miline kadar taşıyabilen sıkıştırılmış hidrojen taşıyıcısı çalışmalarında bir sonraki kilometre taşına ulaştığını bildirdi.

American Bureau of Shipping (ABS), Provaris tarafından 26.000 cbm H2Neo sıkıştırılmış H2 taşıyıcı konsepti için gerçekleştirilen tasarım çalışmalarını inceledi, doğruladı ve onayladı. 

Şirket, 2026 yılına kadar ilk uçak gemisini denize indirme hedefiyle ilerlerken, 2023'te tersane seçmeyi planlayan geliştirme çabalarına devam edeceğini bildirdi.

Daha önce Global Energy Ventures olarak bilinen Provaris, 2021'de hem daha küçük 26.000 cbm H2 Neo taşıyıcı hem de 120.000 cbm kapasiteye sahip olacak daha büyük H2 Max taşıyıcı için tasarım konseptleri nedeniyle bir AiP aldı. Şirket, H2 Neo taşıyıcı için kapsamlı FEED'i (ön uç mühendislik tasarımı) tamamlama işinin 12 ay sürdüğünü bildirdi.

Hidrojeni bir sıvıya veya amonyak gibi bir taşıyıcıya dönüştürmeyi düşünen diğerlerinin aksine Provaris, konseptinin bölgesel hidrojen ticareti için ilk hamle ve alternatif olabilecek güvenli ve ekonomik bir çözüm sunabileceğine inanıyor. Şirket, H2Neo tasarımını, izin verilen maksimum 250 bar çalışma basıncına sahip, liman ve sancak kargo ambarlarının her birinde birer tane olmak üzere iki büyük çaplı silindirik tankla karakterize ediyor. 

H2 Neo, 26.000 metreküpü 2.000 deniz miline (Provaris) kadar taşıma kapasitesine sahip olacaktır.

Provaris'e göre tanklar, aniden parçalanıp feci miktarda enerji açığa çıkarmayacak şekilde tasarlandı. Bu, yüksek mukavemetli karbon çeliği hidrojen kırılganlığından korumak için paslanmaz çelik bir iç katman da dahil olmak üzere iç içe geçmiş çelik katmanlardan oluşan bir kargo tankı yapısıyla sağlanıyor. 

Gemilerin geliştirilmesinin bir sonraki aşamasında Provaris, prototip bir hidrojen tankı inşa edip test etmek ve nihai tasarım ve testler için 2023'te tercih edilen bir tersane seçerek ilk geminin inşasına hazırlanmak için harekete geçeceğini söylüyor. Bir tersane seçme sürecine rehberlik etmeye yardımcı olmak için Provaris, tersane seçimi ve ihale sürecine yardımcı olması için Clarksons'ın Londra'daki yeni inşa ekibini atadı.

Provaris ayrıca daha büyük taşıyıcısı H2 Max için FEED tasarım aşaması üzerinde çalışıyor. Daha büyük gemi ayrıca 3.000 deniz miline kadar daha geniş bir nakliye aralığına sahip olacaktır. Takvimleri, 2026 yılına kadar ilk tersane sözleşmesi hedefiyle FEED tasarım projesini 2023'te tamamlamayı öngörüyor. Max taşıyıcı, 2030'da faaliyete başlamayı hedefliyor.

Editör: Nermin İstikbal