Denizcilik sigortacısı Steamship Mutual, reasürörlerinin Kızıldeniz bölgesinden geçen gemilerle ilgili savaş riskleri teminatını iptal ettiğine dair bir çift genelgeyle üyelerine bir bildirim yayınladı.

Genelgede, "Bildirim, Uluslararası Grup programı dışında yeniden sigortalanan tüm gemi kiralayanların teminatları ve sabit primli P&I girişleri ile gemi sahiplerinin veya gemi kiralayanların savaş risklerini içeren yan teminatları veya teminat uzatmaları için geçerli olacaktır" denildi. "Bu yeni hariç tutma, Koruma ve Tazminat ve Navlun, Demuraj ve Savunma teminatı için karşılıklı girişler veya Birliğin Hull War, Kaçırma ve Fidye veya PLR Savaşı teminatları için geçerli değildir."

Hint Okyanusu, Aden Körfezi ve Güney Kızıldeniz'deki Savaş Risklerinin Hariç Tutulması, aşağıdaki sınırlarla çevrelenen sular olarak tanımlanan belirli bir coğrafi alan içindir: a) kuzeybatıda, Kızıldeniz kıyısında, 18 enleminin güneyinde °K, b) kuzeydoğuda, 16°38.5'K, 53°6.5'D Yemen sınırından 14°55'K, 53°50'D açık deniz noktasına kadar, c) doğuda, bir çizgiyle 14°55'K, 53°50'D açık deniz noktasından 10°48'K, 60°15'D açık deniz noktasına, oradan da 6°45'G, 48°45'D açık deniz noktasına, d) ve üzeri güneybatı, 1°40'G, 41°34'D Somali sınırından, 6°45'G, 48°45'D açık deniz noktasına kadar, aksi belirtilmedikçe kıyıdan 12 deniz miline kadar olan bitişik bölgelerin kıyı suları hariç.

Şirket, üyeliği için, belirtilen coğrafi bölgedeki tüm savaş riski iddialarının hariç tutulmasının 20 Şubat 2024 GMT öğle saatlerinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

15 Şubat'ta Ambrey, bir dökme yük gemisinin Yemen'in Aden kentinin yaklaşık 160 km doğusundaki Uluslararası Tavsiye Edilen Transit Koridoru üzerinden batıya doğru geçerken patlayıcı bir mermi tarafından hedef alındığını bildirdi. Olayın yakınından geçen gemiler, VHF kanal 16 üzerinden "roket saldırısı" duyduklarını bildirdi. Ambrey, merminin gemiden 100 metre uzakta patladığını ancak gemiye çarpmadığını söyledi.
Rapora göre, "Hedeflenen gemi, dizel jeneratör borusuna çarpan şarapnel nedeniyle dizel sızıntısına yol açan küçük hasar gördü. Tüm mürettebat üyelerinin güvende ve zarar görmediği bildirildi."
Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO) ve ABD Merkez Komutanlığı'nın (US CENTCOM) raporlarına göre, Husiler 12 Şubat'ta bir yük gemisini de hedef aldı.

ABD CENTCOM, İran destekli Husi militanlarının, Nasdaq borsasında listelenen Star Bulk'un gemilerinden birine isabet eden bir saldırıda, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden Bab al-Mandeb'e iki füze ateşlediğini söyledi.

ABD'li CENTCOM, "Her iki füze de Kızıldeniz'den Brezilya'dan mısır taşıyan, Yunanistan'a ait Marshall Adaları bayraklı kargo gemisi Star Iris'e doğru fırlatıldı." dedi. "Geminin küçük bir hasarla ve mürettebatta herhangi bir yaralanma olmadan denize açılmaya hazır olduğu rapor ediliyor. Star Iris'in varış noktasının Bandar İmam Humeyni, İran olması dikkat çekicidir."

Husi askeri sözcüsü Yahya Saree, internette yayınlanan bir videoda geminin Amerikalı olduğunu, ancak Marshall Adaları bayraklı geminin Yunanistan merkezli Star Bulk'a ait olduğunu söyledi.

İngiliz deniz güvenlik firması Ambrey, dökme yük gemisinin sancak tarafından hasar gördüğünü söyledi.

"Marshall Adaları bayraklı yük gemisi, Bab el-Mendeb Boğazı'nda Husiler tarafından iki füzeyle hedef alındı. İlki gemiye sancak tarafından çarptı, ikincisi ise daha fazla hasara yol açmadan iskele tarafından infilak etti." Ambrey.

Ambrey ayrıca Bab-el-Mandeb Boğazı ve bağladığı sularda devam eden saldırılara yönelik uyarlamalar da uyguluyor. Ambrey, "her fiziksel ve dijital geçiş için" kendi gemi bağlantı kontrolünü (geminin bağlantılarına yönelik araştırma) gerçekleştirdiğini söyledi.

Ambrey, gemi değerlendirmelerinde, her bir gemi için bir "bağlılık değerlendirmesi" oluşturmak amacıyla gemi veritabanlarını ve kendi analistlerinin açık kaynak araştırmalarını kullandığını söyledi. Araştırma, gemiye yönelik güçlü, orta, zayıf veya ihmal edilebilir tehditlerin derecelendirilmesiyle sonuçlanır.

MSC filosuna ki gemi daha ekliyor MSC filosuna ki gemi daha ekliyor

Firma, "Houthilerin İsrail'le bağlantılı kuruluşları hedef almasının genişlemesi, hedef profillerinin sabit olmadığını ve değerlendirmelerin her uyarı ve olayda yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor" dedi.

Ambrey ayrıca bu hafta her ikisinin de gemilere sunduğu güvenlik hizmetlerini genişletmek için Inchcape Shipping Services ile stratejik bir ortaklığa katıldığını duyurdu.

Ambrey'e göre, Husilerin İsrail bağlantılı ve şimdi de Amerika ve İngiltere bağlantılı gemileri hedef alma uygulamasının devam etmesi bekleniyor, ancak bağlantılar açık olmayabilir ve İran, Çin veya Rusya ile olan bağlantılar gemilere yönelik saldırıları "tamamen boşa çıkarmamış" olabilir .

Muhabir: Jamey Bergman