Çin dışişleri bakanı Wang Yi, bugün Pekin'de Yemenli mevkidaşı Shaya Mohsen Al-Zindan ile Kızıldeniz ve çevresindeki vahim güvenlik durumunun değerlendirildiği bir görüşme gerçekleştirdi.
Wang, Kızıldeniz'deki durumun doğrudan Gazze'de devam eden savaşla ilgili olduğunu söyledi.
Pekin'deki dışişleri bakanlığından bugün yapılan bir açıklamada, "Çin, sivil gemilere yönelik tacize son verilmesi ve Kızıldeniz'deki su yollarının güvenliğinin sürdürülmesi çağrısında bulunuyor ve bu bağlamda yapıcı bir rol oynamaya devam etmeye kararlı." ifadesine yer verildi.
Çin, son aylarda Kızıldeniz'deki nakliye krizi konusunda İran'la diyalog kurdu ancak görünüşe bakılırsa Husilerin destekçilerinin saldırılarını dizginleme konusunda pek başarılı olamadı. Çin denizcilik şirketleri, Gazze'de İsrail ile savaşan Filistinlilerle dayanışma amacıyla başlatılan bir kampanya kapsamında geçen Kasım ayından bu yana Husiler tarafından saldırıya uğrayan 100'den fazla ticari gemi arasında yer alıyor.
Geçtiğimiz Cuma günü, Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) üye ülkeler, Kızıldeniz ve Aden Körfezi üzerinden geçiş yapan gemilere ve denizcilere yönelik devam eden saldırılara derhal son verilmesi çağrısında bulundu.
IMO'nun Deniz Güvenliği Komitesi, Londra'da kabul edilen bir kararla, saldırıları "yasa dışı ve haksız" olarak kınadı; "bu saldırılar, dünyanın en kritik su yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğüne doğrudan tehdit oluştururken bölgesel ve küresel ticarette büyük aksaklıklara neden oldu." dedi.
Bank of America'nın temel senaryosu yalnızca Nisan 2025'te Kızıldeniz'e dönüş olan yeni bir nakliye raporunda "Deniz taşımacılığı büyük ölçüde Kızıldeniz'den kaçınılmaya devam ediyor" ifadesine yer veriliyor.