Moody's Investors Service, küresel denizcilik endüstrisinin görünümünü durağandan negatife revize etti.
6 Ekim Perşembe günü yayınlanan "Nakliye - Küresel: Kazançlar zirveye ulaştıkça, makroekonomik ortam kötüleştikçe görünüm olumsuza dönüyor" başlıklı bir raporda firma, sektörün faiz, vergi, amortisman ve amortisman (Ebitda) öncesi toplam kazançlarının büyük olasılıkla zirveye ulaştığını söyledi. Mevcut verilerle yapılan zorlu karşılaştırmalar ve artan ekonomik riskler nedeniyle 2023'te keskin bir düşüş gösterecek.
"Görünümümüz, öncelikle konteyner taşımacılığı ve 2022'deki mükemmel performansı ile gelecek yıl eşleşmesi zor olacak kuru dökme yük gemileri için güçlü kazançlar tarafından yönlendiriliyor.
“Genel yüksek enflasyon ve yükselen elektrik fiyatları arasında Avrupa'nın en büyük ekonomilerinde hızla yavaşlayan büyüme ve küresel ekonomik büyüme için daha zayıf bir görünüm, bir bütün olarak sektör için risk oluşturuyor.
Moody'nin küresel denizcilik görünümü, Aralık 2021'den bu yana durağandı.
Firma, taşıyıcıların rekor düzeyde yüksek karlılık için bir yıl daha yolda olduğunu söyledi.
Bununla birlikte, 2023-24'te daha iyi huylu bir pazar ortamına işaret eden işaretlerin bol olduğunu söyledi - sipariş defterleri, arzın talebi büyük ölçüde aştığını, kullanım oranlarının düştüğünü ve spot oranların düştüğünü gösteriyor.
Bununla birlikte, taşıyıcıların çok güçlü bilançoları var ve zaten seferleri iptal ederek ve terminallere, hava taşımacılığına ve üçüncü taraf lojistiğine çeşitlendirme gibi daha dönüşümsel eylemlerle yumuşayan talebi karşılamaya çalışıyorlar” dedi.
Moody's, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin (Caa3 negatif) ardından petrol ticaret akışlarının yeniden yönlendirilmesinin, birçok Avrupa şirketinin daha uzak pazarlardan ham ve petrol ürünleri tedarik etmesi nedeniyle, özellikle Aframax ve Suezmax gemileri için tankerler için daha yüksek ton mil talebine yol açtığını söyledi.
Charter oranlarının bu yıl zaten yükseldiğini ve devam eden jeopolitik gerilimler ve 2023 için planlanan yeni gemilerin sınırlı arzı göz önüne alındığında, oranların önümüzdeki 12 ay boyunca en azından sabit kalmasını beklediğini söyledi.
Bununla birlikte, zayıflayan küresel büyümenin küresel petrol talebi için risk oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: Fulya Tekin