Bazı tahminler konteyner kıtlığının 2021 yılına kadar devam etmesini beklerken, konteyner satış ve kiralama platformu Container xChange tarafından yapılan yeni bir analize göre, konteyner kullanılabilirlik oranları olumlu bir eğilim göstermekte. Yaklaşan Çin Yeni Yılı tatil döneminin konteyner kıtlığının tamamen rahatlamasında bir dönüm noktası olabileceği öne sürülüyor.

konteyner kıtlığı, dünyanın dört bir yanındaki ilk kesinti dalgasının ardından mallara olan talebin aniden artmasıyla birlikte 2020'nin ortalarında başladı. Konteynerlerin bulunması zorlaştıkça, fiyatlar rekor seviyelere yükseldi ve taşımacılar ek ücretleri getirdi. Ancak konteyner kullanılabilirliğini izlemek ve tahmin etmek için milyonlarca konteyner hareketini izleyen Container xChange, Container Availability Index için olumlu bir eğilim görüldüğünü bildiriyor.

Başlıca limanlarda durumun ne kadar daraldığını göstermek için, geleneksel olarak konteyner açığı ile bilinen bir şehir olan Şangay ön plana çıkartılıyor. Endeks Aralık 2020'de rekor düşük seviyelere gerileyerek yüzde 75 ve 83'lük bir düşüşü temsil etti.

Container xChange'de veri öngörülerinde, Ocak ayında Aralık 2020'ye kıyasla 40HC'ler için yüzde 37,5 ve hatta 40 DC'ler için yüzde 200'lük bir büyüme ile Konteyner Bulunabilirlik Endeksi'nin Şangay'da nihayet pozitif bir eğilim gösterdiği belirtildi.

Endeks, Şangay ve Çin'deki diğer önemli limanlarda normal seviyelere dönüş olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, Singapur ve Port Klang dahil Asya'daki diğer büyük merkezlerde, Konteyner Bulunabilirlik Endeksi de aynı eğilimi gösteriyor. Ocak 2021'de standart konteyner türlerinde konteyner kullanılabilirliği Aralık 2020'ye kıyasla Singapur'da yüzde 58 ve Port Klang'da yüzde 54 arttı.

Editör: TE Bilişim