Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), bu sektörlerin 2020 yılına dair ihracat verilerini ve oluşturulan katma değeri, çevrim içi olarak düzenlediği basın toplantısında paylaştı. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Başkan Yardımcıları Feyyaz Ünal ve Tansu Kumru'nun katılımıyla düzenlenen toplantıda, Birlik bünyesindeki sektörlerin 2020 ihracatının 4 milyar dolara yaklaştığı açıklandı.

Birlik bünyesindeki sektörlerin 2020 ihracatının pandemiye rağmen yüzde 7,7 büyümeyle 3,9 milyar doları aştığını açıklayan ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, "Çimento, cam ve seramik sektörlerinin oluşturduğu yerli katma değer ise bir yılda 2,5 milyar dolar, son 10 yılda da yaklaşık 21 milyar dolara yükseldi. Sürdürülebilir üretim, tedarik ve lojistikteki gücümüzle pandemi döneminde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduk. Bu rüzgârla birlikte 2021 yılında yüzde 7,5 büyüme ile 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yeni pazarlara ulaşarak ülkemiz için katma değer oluşturmaya da devam edeceğiz" dedi.
 

"Türkiye, yeni tedarik merkezi olma yolunda ilerliyor"

Erdem Çenesiz, 2021 ihracat hedeflerinin yüzde 7,5'lik artışla 4,2 milyar dolar olduğunu belirterek;: "Bu rakam ülkemizin ihracat artış hedefiyle paralel. Bundan ümitliyiz. Salgında ülkemiz iyi bir sınav verdi. Sağlık çalışanlarımız, üreticilerimiz, çalışanlarımız, özel ve kamu sektörlerimiz büyük başarıya imza attı. Artık bütün dünya Türkiye'nin güvenli tedarik sağlanabilen bir ülke olduğunu biliyor. Herkes Türkiye'nin üretimi, sistemi bir şekilde çalıştırdığını ve tedarik sağladığını biliyor. Bu kapsamda birçok ülkeden tedariğin artık Türkiye'ye geleceğini düşünüyoruz. Bu, kamu ve özel sektörün ortak başarısı.

''İzmir-İspanya Ro-Ro hattının açılacak olması bizim için çok sevindirici!''

Çenesiz, artık lojistik olanakları artırmanın zamanının geldiğini belirterek, "Ülke içindeki limanlara kadar olan taşımacılık sorunları çözmemiz gerekiyor. Demir yolu ağlarınız geliştirmemiz, yeni deniz yolu ağları oluşturmamız gerekiyor. İzmir-İspanya Ro-Ro hattı açılacak olması bizim için çok sevindirici. ABD; hala çok önemli gördüğümüz ve büyüme fırsatlarımızın sürdüğü bir pazar. Burada tanıtım faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. Özellikle cam ve seramikte ciddi tasarım kültürü oluşmaya başladığını dile getiren Çenesiz, banyo seramiklerinde tasarımın çok önemli hale geldiğini, tasarım ve inovasyon konusunda çok başarılı olduklarını, sürekli yenilikçi ürünler geliştirebildiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim