Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ile Ticaret Bakanı Pekcan'ın Bakanlıkların çabalarıyla İzmir (Alsancak) Limanı Ro-Ro seferlerine yeniden açıldı. İlk Ro-Ro seferinin ise 7 Şubat Pazar günü İspanya'nın Tarragona Limanı'na 117 araçla yapıldığı açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Ro-Ro taşımacılığı, yükleme ve boşaltma hızı, gemilerin liman giderlerinin düşük olması, Ro-Ro gemilerinin yüksek seyir hızları, operasyon sürelerinin kısalığından dolayı daha fazla sefer yapılabilmesi, yüklerin müşterilere daha kısa sürede ulaşabilmesi, genelde düzenli seferler şeklinde gerçekleştirilmesi, lojistik planlamada sürprizlere açık olmaması sebebiyle önemli avantajlar taşıyor.

İzmir Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamada; ''Odamızın yoğun çabaları sonucunda Ro-Ro seferlerine yeniden açılan İzmir-Alsancak limanından ilk sefer bugün İspanya Tarragona limanına yapılmış olup, her pazar günü devam edecektir. Ro-Ro seferlerinin başlamasıyla birlikte Odamız Alsancak Geçiş Belgesi Dağıtım Bürosu da hizmete açılmıştır. Bu seferlerin gerçekleştirilmesine değerli katkılarından dolayı Ticaret Bakanlığımız ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız'a teşekkür eder, kentimiz için hayırlı olmasını dileriz.'' ifadeleri kullanıldı.

Lojistik şirketlerinin kar marjına direk etkisi bulunan Ro-Ro taşımacılığı, araçların amortisman maliyetlerini düşürürken tamir ve bakım maliyetlerini azaltarak ömrünü uzatıyor. Ayrıca, yakıt maliyetlerinin azalmasını sağlayan bu yöntem, farklı ülkelerdeki vize, sınır, gümrük ve bekleme sorunlarından kurtulmaya da imkan veriyor.

Ro-Ro taşımacılığı esneklik ve maliyet avantajı sağlıyor

Birçok ülke tarafından kara yolu taşıtları için ülkelerinden geçişlerde uygulanan kota nedeniyle ihracatçıların artan lojistik taleplerinin karşılanması için deniz yolu taşımacılığı en önemli alternatif durumunda bulunuyor. Bu kapsamda, Ro-Ro taşımacılığının yaygınlaştırılması, deniz yoluyla olan ihracatın toplam taşımalardaki payının artırılarak ihracatçılara önemli esneklik ve maliyet avantajı sağlıyor.

Karasu'dan Köstence'ye seferler başladı

Denizcilik Genel Müdürlüğü ile ilgili sektör paydaşlarının yaptığı kapsamlı çalışmaların neticesinde Sakarya'daki Karasu Limanı ile Romanya'nın Köstence Limanı arasında düzenli Ro-Ro/Pax hattı kurulması çalışmaları tamamlandı. Söz konusu hatta ilk sefer, 4 Şubat saat 00.45'te başlatıldı. İlk sefer 44 araçla, 5 Şubat'taki ikinci sefer 39 araçla, üçüncü sefer ise 7 Şubat'ta 49 araçla yapıldı.

Editör: TE Bilişim