Lojistik stratejileri geliştirilmeli 
 
Aras Holding Denetim Direktörü – KARİD Üyesi Kemal Erdem haksız rekabet şartlarını ortadan kaldıracak çalışmaların hızlandırılması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık ilkesi çerçevesinde maliyetlerin düşürülmesi ve müşteri hizmet düzeyinin arttırılmasının kendileri için önemli konular olduğunu dile getirdi. 

Lojistik sektörünün gelişimini Ulaştırma Bakanlığı’ndan ne bekliyorsunuz?

Türkiye’de lojistik sektörünün iç Pazar hacminin şu anda 6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hızlı kargonun nakliyat şirketlerinin taşımaları hariç mevcut pazarı ise 1 milyar doların biraz altında. Her iki alanın da büyüyen ekonomi ve çıkan kanun ve yönetmelikler sonrasında inanılmaz bir potansiyeli var Türkiye’de. Yabancıların sektöre ilgisi ve yeni başlayan ortaklıklar da bundan kaynaklanıyor. Sektörün bu büyüme potansiyelinin sürdürülebilir olması için regülasyon sürecinin devam etmesi gerekiyor. Yasanın ve ilgili yönetmeliklerin titizlikle uygulanması, yatırım yapanla yapmadan bu işi yaptığını iddia edenlerin ayrışmasına, dolayısıyla insanların iyi lojistik ve kargo hizmeti almasına yardımcı olacak. Bir diğer konu Uzakdoğu’dan ithalatı önleyeceğim diye çıkartılan zorluklardan ötürü stok gerektiren projelerin Avrupa’ya doğru kayıyor olması. Türkiye konumu itibariyle bölgenin lojistik üssü olabilir, bu ayağı yere basmayan bir hayal değil, bir realite.

Ulaştırma Bakanlığı sektör temsilcileriyle bağlantılarını sürekli korumalı

Aslında bakarsanız markasına, altyapısına, insan kaynağına, teknolojisine ciddi yatırımlar yapmış her firmanın karşılaştığına benzer zorluklarla karşılaşıyoruz biz de. Ancak bunların çözümü yolunda adımlar atılıyor. Yasa bu konuda kritik önem taşıyor, yasanın uygulanabilirliği oldukça önemli. Bunun dışında lojistik sektöründe hizmet verebilecek yetişmiş eleman bulmakta güçlük çekiyoruz zaman zaman. Ayrıca istihdamımızın önemli bir kısmı kurye adını verdiğimiz ve fiziki olarak zor şartlarda çalışan elemanlardan oluşuyor. Bu elemanların çalışma koşullarını iyileştirmek de önemli, bunu da her şirket kendi koşul ve planlamalarına göre gerçekleştiriyor. Bakanlığın yasayı ve ilgili yönetmelikleri titizlikle uygulamasını beklemekteyiz. Biz sadece teknolojik altyapımız olan Entegre Servis Ağı Sistemi ESAS için 11 milyon dolarlık bir yatırım yapmışken 3 kamyon ve 20 kişiyle hizmet veren, kapısına da kargo şirketi tabelası asan bir şirketle aynı kulvarda bulunmanın hakça olmadığını düşünüyoruz. Ayrıca Bakanlık sektör temsilcileri şirketler ve derneklerle bağlantısını sürekli kılmalı. Sektörün gelişimi bu yolla sağlanacaktır.

Haksız rekabet şartlarını ortadan kaldıracak çalışmaları hızlandırılmalı

Kargo taşımacılığı anlamında mevcut yasa ve yönetmelikler sektörün önünü açacak niteliktedir. Ancak lojistik sektörü açısından Türkiye’nin bir lojistik üssü haline gelmesine olanak verecek yasal düzenlemeler, hatta Dubai örneğinde olduğu gibi free-zone’lar yaratılabilir. Her sektörde bu tür dernekler sektörün gelişimine büyük katkı yapar. Lojistik için de aynı şekilde. Biliyorsunuz yakın dönemde sektörün iki büyük derneği Türkiye KARİD ve KİAD, Türkiye KARİD bünyesinde birleşti ve yenilendi. Aslında bu şirketler birkaç yıl öncesinde de beraberdi ancak bir ayrışma süreci yaşandı. Şu anda yeniden bir birlik var, bu da güç birliği demektir. Türkiye’ de rekabet üstünlüğü sağlayacak lojistik stratejilerin geliştirilmesi yanında haksız rekabet şartlarını ortadan kaldıracak çalışmaların hızlandırılması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık ilkesi çerçevesinde maliyetlerin düşürülmesi ve müşteri hizmet düzeyinin arttırılması bizim için önemli olan konulardır.

Kaynak: Forum Gazetesi

Editör: TE Bilişim