Kızıldeniz saldırıları maliyetleri %250 artırdı
Sektör analistleri, Yemen'deki Husi isyancıların Kasım ayı sonlarında ticari gemilere saldırmaya başlamasından bu yana Kızıldeniz üzerinden mal nakliyesinin maliyetinin arttığını ve devam eden bu kesintinin küresel olarak daha yüksek enflasyona yol açabileceğini söyledi.
ABD, Avrupa ve Asya'ya giden ve gelen sekiz ana rotadaki konteyner navlun oranlarını izleyen Drewry Dünya Konteyner Endeksi'ne göre, 12 metrelik bir konteynerin Çin'den Avrupa'ya önemli su yolu üzerinden taşınmasına ilişkin ücretler şu anda yaklaşık 4.000 dolara yükseldi. .
Londra merkezli Drewry'nin verilerine göre bu, saldırıların başladığı hafta olan 21 Kasım'daki 1.148 dolardan yüzde 248, 23 Aralık'taki 1.667 dolardan ise yüzde 140 artışa işaret ediyor.
Dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden bazıları Kızıldeniz rotalarını askıya almak ve gemilerini yeniden yönlendirmek zorunda kaldı.
Daha yüksek oranlar, her yolculuğun maliyetine 760.000 $ kadar eklenebilir ve ultra büyük bir kutu gemisi için milyon dolar sınırını zorlayabilir.
Bunlar arasında Avrupa merkezli MSC, Maersk, CMA CGM ve Hapag-Lloyd ile Asya merkezli Cosco Shipping, HMM ve Evergreen Line'ın yanı sıra petrol ve gaz tankeri operatörleri yer alıyor.
Doğu-Batı ticaretinin alternatif rotası, Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu çevresinden geçiş yapmaktır ve bu da Avrupa ile Asya arasındaki yolculuk süresini uzatmaktadır.
Drewry'nin toplu araştırmalardan sorumlu üst düzey yöneticisi Rahul Sharan, The National'a şöyle konuştu: "Bu stratejik değişim, yalnızca yolculuk sürelerini 10-14 gün artırmakla kalmıyor, aynı zamanda ek yakıt maliyetlerini de artırıyor."
Bazı şirketler ek masrafları karşılamak için ek ücretler uygulamaktadır.

Dalgalı sular

Navlun fiyatlarındaki artış sadece Kızıldeniz'deki sorunlardan kaynaklanmıyor.
Bay Sharan, Çin Yeni Yılı tatili öncesinde ürünleri taşımak için yetersiz nakliye kapasitesi korkusu nedeniyle Çin'de yaşanan "paniğin" de fiyatları artırdığını söyledi.
Hamburg merkezli Container xChange'in kurucu ortağı ve genel müdürü Christian Roeloffs, The National'a ayrıca, ek ücretler ve sigorta gibi daha yüksek yan maliyetlerin de arttığını, dolayısıyla "lojistik açıdan bu zor bir durum haline geldiğini" söyledi.
"Savaş riski sigortasının maliyeti geçtiğimiz hafta iki katına çıktı ve bunun daha da artmasını bekliyoruz" dedi.
"Daha yüksek oranlar, yepyeni 130 milyon dolarlık bir VLCC'nin (çok büyük ham petrol taşıyıcısı) her yolculuğunun maliyetine 760.000 dolar kadar yük getirebilir ve ultra büyük bir gişe gemisi için milyon dolar sınırını zorlayabilir."
Amsterdam merkezli ING Research'ün ulaştırma, lojistik ve otomotivden sorumlu kıdemli ekonomisti Rico Luman, Asya-Avrupa ticaretindeki konteyner oranlarının en çok etkilendiğini söyledi.
"Özellikle Akdeniz limanlarına seferler önemli ölçüde daha uzun. Asya-Avrupa ticaretinde limandan limana konteyner oranları Kasım ayı başına kıyasla yüzde 130 arttı."
Husi saldırıları, isyancıların İsrail'in Gazze bombardımanını durdurmaya yönelik baskı kampanyasının bir parçası.
Saldırılar denizcilik şirketleri için riski önemli ölçüde artırırken aynı zamanda denizcilerin güvenliği ve refahına ilişkin endişeleri de artırdı.
Üst düzey bir ABD'li yetkili geçen hafta, Kızıldeniz'in güneyi ve Aden Körfezi'nden geçen ticari gemilere 18 Kasım'dan bu yana 25 Husi saldırısı gerçekleştirildiğini söyledi.
ABD geçen ay aynı zamanda Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılara karşı koymaya odaklanan yeni bir uluslararası misyon olan Prosperity Guardian Operasyonunu da kurdu.
Editör Pat Thaker, "Kontrol edilmediği takdirde, kötüleşen güvenlik durumunun küresel tedarik zincirleri üzerinde, teslimatların gecikmesi, artan transit süreleri ve Avrupa, Orta Doğu ve Asya arasındaki enerji ve enerji dışı ticarette daha yüksek maliyetler dahil olmak üzere büyük etkileri olacaktır" dedi. Economist İstihbarat Birimi Orta Doğu ve Afrika Direktörü.
Gemilerdeki silahlı muhafızlar 'Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını engellemeye yardımcı oluyor'
Petrol fiyatları 2024'ün ilk haftasını Orta Doğu'da artan gerilimin etkisiyle yükselişle tamamladı
Dubai Finans Piyasası'nda listelenen Gulf Navigasyon'un baş mali sorumlusu Ali Abouda, Kızıldeniz rotasının kapatılması veya herhangi bir aksamanın, özellikle uluslararası nakliye şirketleri için önemli yansımaları olacağını söyledi.
Bay Abouda, "Bab El Mendeb, deniz ticareti, özellikle de Orta Doğu'dan Avrupa ve ABD'ye yapılan petrol sevkiyatları için önemli bir rotadır." dedi.
"Kapanma gecikmelere, nakliye masraflarının artmasına ve potansiyel mal kıtlığına yol açabilir."
Denizcilik şirketleri gemilerini Afrika'nın güney ucuna yeniden yönlendirirken, bunun "tedarik zincirini etkileyecek ve tam zamanında teslimat sistemlerine dayanan endüstrileri etkileyecek alternatif rotalarda tıkanıklığa" yol açabileceğini de sözlerine ekledi.
Bu aynı zamanda bölgedeki güvenlik risklerinin artmasına da yol açacak ve sigorta sağlayıcıları, jeopolitik gerilimler nedeniyle olay olasılığının daha yüksek olduğu algısını hesaba katarak primleri artırabilir.

Bay Abouda, alternatif rotaların daha yüksek risklerle ve dolayısıyla daha yüksek primlerle de ilişkili olabileceğini söyledi.

Gulf Navigasyon, orta menzilli kimyasal gemilerin ve açık deniz gemilerinden oluşan karma bir havuzun sahibi ve işletmecisidir. Filo ağırlıklı olarak Uzak Doğu'da ve giderek artan oranda Kuzey Amerika'da ticaret yapıyor.

"Kızıldeniz'i geçmek nadirdir ancak gemiler bölgeyi geçtiğinde şirket gerekli tüm önlemleri alacak ve durumu önceden değerlendirecektir."

Önemli bir deniz geçidi

Dünyanın en büyük ticaret arterlerinden biri olan Kızıldeniz, günde tahmini 9 milyon varil petrol sevkiyatı taşıyor ve bu da küresel talebin yaklaşık yüzde 10'unu temsil ediyor; rota, küresel konteyner trafiğinin neredeyse üçte birini ve yaklaşık yüzde 12'sini kapsıyor. küresel mal ticaretinin

Enerji cephesinde ise Husilerin devam eden saldırıları, petrol piyasasında arz kesintisine ilişkin endişeleri artırdı.

Kızıldeniz'in güney ucundaki Bab Al Mendeb, Basra Körfezi ile Asya arasında ve Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya giden petrol tankerleri ve kargo gemileri için bir rotadır.

Dünyadaki deniz yoluyla taşınan petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si ve sıvılaştırılmış doğal gazın yüzde 8'i boğazdan geçmektedir.

Dünya petrolünün üçte ikisinin referans noktası olan Brent'in fiyatı, saldırıların başlamasından bu yana arz kesintisi korkusuyla dalgalanırken, talep endişeleriyle 80 doların altında seyrediyor.

Fitch'teki analistler, Brent fiyatının 2024'te varil başına 85 dolar civarında seyredeceğini tahmin ediyor.

Ancak, "daha fazla nakliyatçının gemileri Kızıldeniz çevresinde beklentilerimizin ötesinde yönlendirmesi, yakıt ve ham petrolün maliyetlerini ve seyahat süresini uzatması halinde, fiyatlara olan etkilerinin tahmin edilenden daha önemli olabileceğini ve 2024 tahminimizde bir artışı gerektirebileceğini" belirttiler.

Pazartesi günü kapanışta Brent yüzde 3,3 kayıpla varil başına 76,12 dolara yerleşirken, ABD ham petrolünü takip eden West Texas Intermediate yüzde 4,1 düşüşle varil başına 70,77 dolara geriledi.

"Bölgesel düzeyde, Kızıldeniz'de gemi taşımacılığına karşı uzun süreli bir Husi kampanyası, Irak, Libya ve Cezayir gibi boru hattı ihracatını artırma konusunda daha sınırlı bir başvuruya sahip olan büyük bölgesel üreticilerin petrol ve gaz ihracatının sürdürülebilirliğini ciddi şekilde riske atacaktır. Suudi Arabistan ve BAE, yüksek hidrokarbon fiyatları döneminde kısa vadede gelir artışlarını kısıtlıyor." dedi Bayan Thaker.

Bu arada, Temmuz ayında başlayan 2022-2023 mali yılında denizcilik şirketlerinden Süveyş Kanalı geçiş ücreti olarak yaklaşık 9,4 milyar dolar alan Mısır'ın "bu önemli gelir kaynağını koruma konusunda endişeli" olduğunu söyledi.

Geçen yıl Kızıldeniz'den her ay yaklaşık 1.500 gemi geçti.

Deniz taşımacılığının ötesinde

Bay Luman, küresel ekonominin şu anda Kızıldeniz krizi nedeniyle büyük bir etkiyle karşı karşıya kalmasının pek olası olmadığını, ancak "bir kez daha ticaret koşullarının sürüklendiğini, bu nedenle bunun nakliyatçılara dayanıklılık oluşturmaları ve acil durum planları üzerinde çalışmaları gerektiğini hatırlattığını" söyledi.

Diğer sektörler de etkileniyor. Fitch analistleri, örneğin Avrupa'nın otomobil endüstrisinin, kesintilerin sürmesi halinde "geniş kapsamlı" sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Üreticilerin 2020'den bu yana artan yeni otomobil teslimatlarındaki gecikmelerle boğuşması nedeniyle, kıtadaki toplam araç satışlarının 2023'teki tahmini yüzde 17,6'ya kıyasla bu yıl yüzde 3,5'lik bir büyüme ile 2024'te soğuması bekleniyor.

Fitch analistleri, "Kızıldeniz çevresindeki nakliye kesintilerinin, 2024 yılı boyunca Avrupa bölgesindeki araç satışlarında yaşanan olumsuzlukları artırmasını, özellikle de Çin Anakarasından daha uygun fiyatlı elektrikli araçların ve genel olarak Asya bölgesinden araçların tedariğine yol açmasını bekliyoruz." dedi. .
Bay Abouda, durumun kontrol altına alınmaması durumunda nakliye maliyetinin artacağını ve önemli nakliye rotasının kapatılmasının sonuçlarının "küresel ekonomi üzerinde başa çıkılması çok zor olacak büyük bir etkisi olacağını" söyledi.

Oxford Economics'in baş ekonomisti Scott Livermore, genel olarak bu durumun küresel bir enflasyon endişesine dönüşebileceğini söyledi.

"Kızıldeniz birkaç ay boyunca nakliyeye kapalı kalırsa ve nakliye navlun maliyetleri Aralık ortasındaki seviyenin iki katı civarında kalırsa, bu, 2024 yılı sonuna kadar küresel TÜFE (tüketici fiyat endeksi) enflasyonuna yüzde 0,7 puan ekleyebilir." The National'a söyledi.

Mısır ile Yunanistan arasında Yüksek İşbirliği Konseyi kuruldu Mısır ile Yunanistan arasında Yüksek İşbirliği Konseyi kuruldu

Ancak Bay Livermore, mevcut krizin "kısa ömürlü" olmasını bekliyor ve "deniz taşımacılığı fiyatlarındaki son yükselişin tersine döneceğini" söylüyor.

Enflasyon, arz darboğazlarının azalması ve merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmasının etkisinin ortaya çıkması nedeniyle son birkaç aydır düşüyor.

Ancak HSBC'nin baş ekonomisti Simon Williams, Kızıldeniz ticaret yollarının uzun süreli aksaması ve daha geniş kayıpların "enflasyonun merkez bankası hedeflerinin neredeyse üç yıl üzerinde olduğu bir dönemde arz gecikmeleri ve daha yüksek maliyetler" anlamına geleceğini söyledi.

Editör: Fulya Tekin