Mısır'ın bu yıl Süveyş Kanalı geçişlerinden elde edilen gelirlerde çok büyük bir darbe alacağı gerçeğiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor. Kızıldeniz'den göç birçok sektörde hızla devam ettiği belirtiliyor.

Süveyş Kanalı geçişleri geçen yıl Mısır'a 10,25 milyar dolar gelir sağladı. 

Ocak ayının ilk 11 gününde transit sayıları %30 düştü. Bu, İran istihbaratı ve silahlarının yardımıyla Yemen'deki Husi militanlarının hedeflerini genişletmesiyle son günlerde daha da geriledi.

 MarineTraffic tarafından hazırlanan videolar, geçen yıl 16 Ocak'ta tüm gün boyunca Süveyş geçişlerini bu yılın aynı günüyle karşılaştırarak gösteriyor.

Alphaliner'ın en son haftalık piyasa raporunda da vurgulandığı gibi, konteyner taşımacılığı Süveyş'ten uzaklaşmaya öncülük ederken, LNG, petrol ve kuru yük gibi diğer sektörler de aynı yolu izliyor.

AlphaDivert-1024x750

Shell, ADNOC ve Reliance Industries gibi çok sayıda petrol şirketi bu hafta Kızıldeniz'deki seferlerini askıya almak için BP'ye katıldı.

Bunun yanında sigortacılar da primlerini artırıyor ve ABD, İngiltere veya İsrail bağlantılı gemiler sigorta sağlayıcılarının ek baskısıyla karşı karşıya kalıyor.

Marsh'ın küresel denizcilik ve kargo başkanı Marcus Baker dün Bloomberg'e şöyle konuştu: "Sigortacılar ABD, İngiltere veya İsrail'in katılımının bulunmadığını belirten maddeler ekliyorlar." "Hemen hemen herkes buna benzer bir şey koyuyor ve çoğu 'mülkiyet' veya 'menfaat' kelimelerini içeriyor."

Broker Clarksons Securities bu hafta bir notta, "Gemi sahipleri ve gemi kiralayanlar, Afrika çevresinde yeniden rota çizmenin, Süveyş Kanalı geçiş ücretleri ve sigorta primlerinin toplam maliyetine katlanmak yerine daha uygun maliyetli olduğunu görebilirler" dedi.

Kalkınma Yolu ile nakliye süreci 25 güne düşecek Kalkınma Yolu ile nakliye süreci 25 güne düşecek

Dünkü Süveyş Nehri boyunca trafik ile bir yıl öncesinin aynı günü karşılaştırılıyor.

Editör: Nermin İstikbal