Karbon derecelendirmelerinde netlik olmaması, denizcilik endüstrisinin kafasını karıştırıyor, çünkü CII kuralları yakın

Küresel denizcilik endüstrisi, zemin seviyesinde çeşitli komplikasyonlara ve aksamalara yol açabileceği endişeleri arasında, gelecek yıldan itibaren karbon emisyonlarına ilişkin yeni gemi derecelendirme normlarının uygulanması konusunda daha fazla netlik arıyor.

Singapur'da düzenlenen 2022 Asya Pasifik Petrol Konferansı sırasında, merkezi Perth'de bulunan bir madencilik ve metal şirketi olan South32'deki denizcilik başkanı Su Yin Anand, yeni rejim altında ticaret akışlarıyla ilgili pratik sorunların her zaman işleri kolaylaştırmayacağını söyledi. bir sahibinin ilk üç puanı alması için.

Uluslararası Denizcilik Örgütü veya IMO tarafından uygulanacak olan Karbon Yoğunluğu Göstergesi veya CII'ye 100 günden az bir süre kala, dünya çapındaki endüstri oyuncuları, bu karmaşıklıklar en erken zamanda çözülmediği sürece, uyumluluk ve operasyonel başarısı konusunda şüphecidir.

Ocak ayından itibaren 5.000 GT'nin üzerindeki tüm gemiler geçmiş verilere göre derecelendirilecek. CII, kargo taşıma kapasitesi ve deniz mili başına yayılan karbondioksiti ölçer. Daha sonra gemiye A ile E arasında değişen bir yıllık derecelendirme verilir ve parametreler aşamalı olarak sıkılaştırılır.

Üç yıl için 'D' derecesi veya bir yıl için 'E' derecesi alan gemilerin, emisyonlarını azaltmak için geliştirilmiş bir Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı veya SEEMP uygulaması gerekecektir. IMO, 85.000'den fazla gemiden oluşan küresel ticaret filosunun çoğunluğunun, "B" veya "C" kategorilerinde yalnızca birkaç istisna dışında, 2025 yılına kadar "A" olarak derecelendirilmesini hedefliyor.

Cargill'in küresel denizcilik ve enerji analitiği lideri Rakhi Rastogi, APPEC sırasında CII'nin Enerji Verimliliği Mevcut Gemi Endeksi'nden veya EEXI'den bile daha karmaşık olduğunu ve bunun uygulanmasının gemi sahipleri ve gemi kiralayanlar arasındaki sözleşmelerde bulunan hüküm ve koşullar konusunda bazı ayarlamalar gerektireceğini söyledi.

Armatörler, , operatörler ve kiralayanlar genellikle birkaç yıl boyunca gemi kiralama anlaşmaları yapar. Anand, bu gemilerden bazılarının emisyon hedeflerini karşılamamaları ve derecelendirme eşiğinin altında olmaları durumunda işletme ruhsatlarını kaybedip kaybetmeyeceği konusunda netlik olmadığını söyledi.

Rastogi, şu ana kadar yörüngenin yeterince dik görünmediğini ve ilk üç dereceyi karşılayamamanın pek bir sonucu olmayacağını söyledi. “Nakliye endüstrisi, bunun anlamlı olduğunu söylemeden önce daha fazlasını görmeli.”

2025'te IMO, denizcilik endüstrisinin tüm sektörlerden küresel karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar mevcut seviyelerden %70 oranında azaltma doğrultusunda olmasını sağlamak için CII'yi ayarlamak veya düzeltmek için bir inceleme yapacak.

Kiralama sözleşmelerinde karbon

Rastogi, gemilerin bir taraftan diğerine transferi sırasında karbon yoğunluğunu ölçmek için kullanılan metodolojinin net olmadığını ve henüz üzerinde düşünülmemiş bazı problemlerin olabileceğini söyledi.

Anand'a göre, çarter taraf sözleşmelerinde daha fazla sözleşme maddesi gerekiyor çünkü çartererlerin gemiyi ilk etapta aldığına benzer bir derecelendirme ile gemi sahibine iade etmesi bekleniyor. Geminin daha düşük bir derecelendirme ile yeniden teslim edilmesi durumunda, bir gemi sahibinin nasıl tazminat talep ettiği konusunda daha fazla netliğe ihtiyaç duyulduğunu ve bu da şirketi cezalara karşı duyarlı hale getirdiğini söyledi.

Anand, CII'nin standartlaştırılmış bir deniz karbon derecelendirme sistemini tanıtmak için doğru bir adım olduğunu, ancak "basitlik arayışında, doğası gereği kusurlu" olduğunu söyledi. Bunun nedeni, bölgesel ticaret yapan veya tarihsel olarak çok kısa balast ayaklı bir iş modelini benimseyen gemilerin muhtemelen bu derecelendirme sistemi tarafından cezalandırılacağı için CII'nin tüm gemi boyutlarına eşit olarak uygulanamamasıdır.

AET'deki VLCC'ler ve PCS'nin küresel direktörü John Baptist, APPEC'de benzer duyguları tekrarlayarak, önerilen derecelendirmelerin daha küçük gemileri dezavantajlı hale getirdiğini, ancak “bir gemiyi bir E'den D'ye götürebilecek teknolojiler olduğunu” söyleyerek umutlu olduğunu söyledi. 

Maersk Tankers, geçen hafta Marine Money konferansının oturum aralarında yaptığı konuşmada, CCO'dan Eva Birgitte Bisgaard, daha düşük karbon emisyonu elde etmenin anahtarının, doğru ticaret için doğru gemiyi seçerek optimizasyon yapmak olduğunu söyledi. Bunun nedeni, tüm gemilerin diğerlerinin yanı sıra motor tipine ve yaşına bağlı olarak farklı emisyon seviyelerine sahip olmasıdır.

Ancak Anand, herhangi bir nakliye şirketinin geminin tasarımını ve spot piyasada işlem görme şeklini anında değiştirmesinin, derecelendirmeyi sürdürmesinin basit olmadığını çünkü bu tür değişikliklerin müşteriler tarafında mümkün olmadığını söyledi.

Gemi tarafından bir yükün taşındığı şirketin, varlıklarının bulunduğu yeri bir gecede değiştiremeyeceğine ve müşterilerin hammaddelerini tedarik etme şeklini değiştirmenin de mümkün olmayabileceğine dikkat çekti.

Kiralayanlar, demir cevherini dünya genelinde madenlerden izabe tesislerine taşımak için gemiler kiralıyor ve denizcilik endüstrisinin karbon emisyonlarını azaltacak şekilde seferler yapması gerektiği için konumlarının değişmeyeceğini de sözlerine ekledi.

APPEC'teki bir başka endüstri kaynağı, "Piyasadaki herkes henüz buna hazır değil ve ne kadar iyi çalışacağını görmek için eylemde görmemiz gerekiyor" dedi.

Kaynak: Platts

Editör: Fulya Tekin