İran, Umman Körfezi'nde, günün erken saatlerinde askeri üniformalı silahlı kişiler tarafından binildiği bildirilen bir petrol tankerine el koyduğunu doğruladı.

Devlet tarafından işletilen IRNA haber ajansı, sivil geminin İran donanması tarafından ele geçirildiğini kabul eden kısa bir haber yayınladı.

Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı Marmara'da batan ‘Batuhan A’ mahkemeye taşındı

İran donanması daha sonra, daha önce Suez Rajan olarak adlandırılan St Nicholas adlı gemiye el konulduğunu doğruladı.

Gemi bir zamanlar Suez Rajan olarak biliniyordu ve adı, ABD Adalet Bakanlığı'nın gemide 1 milyon varil İran ham petrolüne el koymasıyla sonuçlanan ve bir yıl süren bir anlaşmazlığa karışmıştı.

Resmi IRNA haber ajansı, "İran İslam Cumhuriyeti Donanması, mahkeme kararı uyarınca Umman Körfezi sularında bir Amerikan petrol tankerine el koydu" dedi.

IRNA, el koymanın "Süveyş Rajan gemisinin ihlaline... ve İran petrolünün ABD tarafından çalınmasına" misilleme olduğunu söyledi.

İran, geçmişte İran'ın petrol sevkıyatlarına el konulmasının ardından kısasa kısas önlemleriyle karşılık vermişti.

ABD yaptırımları, İran'ın enerji ihracatını azaltmak amacıyla İran'ın petrol ve petrokimya satışlarını hedef alıyor.

Tahran, Washington'un 2018'de önemli bir nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından yeniden uygulanan ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya.

İngiliz denizcilik risk şirketi Ambrey, St Nikolas'a çıkan grubun geminin kameralarını görüntülediğini söyledi. Bir güvenlik görevlisi, "telefonda ustanın sesiyle birlikte bilinmeyen sesler de duyduğunu bildirdi" dedi.

Görünüşe göre bu ele geçirme, aynı zamanda Yemen'deki İran destekli Husilerin, Salı günü geç saatlerde fırlatılan şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı ve füze bombardımanı da dahil olmak üzere, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik haftalarca süren saldırılarının ardından gerçekleşti.

Tankerin Yunanistan merkezli yönetim şirketi Empire Navigasyon, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada , 18'i Filipinli ve 1'i Yunan olmak üzere 19 mürettebat taşıyan gemiyle iletişimin kesildiğini söyledi .

Empire, geminin Irak'ın Basra kentinde 145.000 ton ham petrolle yüklendiğini ve Süveyş Kanalı üzerinden Türkiye'deki Aliağa'ya doğru yola çıktığını ekledi.

Ambrey, adı kısa süre önce adı değiştirilen tankerin, ABD yetkilileri tarafından el konulan yaptırımlı İran petrolünü taşıdığı için daha önce dava edildiğini ve para cezasına çarptırıldığını söyledi.

İran donanmasının halkla ilişkiler ofisinden aktaran IRNA, geminin "adli makamlara teslim edilmek üzere İslam Cumhuriyeti limanlarına nakledildiğini" söyledi.

Editör: Nermin İstikbal