"Yemenli yetkililerin" ifade ettiği kimliği belirsiz kişiler, telsiz üzerinden komutlar vererek güney Kızıldeniz bölgesinde seyreden gemilere komuta etmeye çalıştığı iddia ediliyor. 

Bu çabalar, gemilere yönelik doğrudan bir saldırıyla desteklenmiyor, ancak gemilere dikkatli olmaları yönünde uyarılar tekrarlanıyor.

AB'nin Kızıldeniz Güvenlik Misyonu Küçülüyor AB'nin Kızıldeniz Güvenlik Misyonu Küçülüyor

ABD yetkilileri ise saldırıları doğrudan İran'daki rejimle ilişkilendiriyor.

Kraliyet Donanması ile ticari denizcilik endüstrisi arasında koordinasyon sağlayan Birleşik Krallık Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), 8 Aralık Cuma günü, Yemen'de bilinmeyen kişilerin yeni girişimleri için  bir güvenlik uyarısı yayınladı. 

Uyarıya göre son olay, 7 Aralık sonlarında, Kızıldeniz'in güneyinde, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerindeki Hodeidah limanı yakınında seyreden kimliği belirsiz bir gemiyle temasa geçildiğinde meydana geldi. "Yemenli yetkililer" olduklarını beyan eden kişilerin, bir gemiye "rota değiştirmesi" emrini verdiği bildirildi. Geminin emri görmezden geldiği ve başka bir olayla karşılaşmadan yoluna devam ettiği görülüyor ancak Birleşik Krallık yetkilileri bu taktik konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu tarz girişimlerle ilgili şu ana kadar telsizle gönderilen komutların takibi yapılmadı. 

3 Aralık Pazar günü üç ticari gemiye saldırının ardından, gemilerden birinin benzer bir temasla gemiye rota değiştirme talimatı verdiğine dair haberler geldi. Raporlarda, bu olayda geminin saldırı nedeniyle hasar gördüğünü ve rotasını değiştiremediğini iddia ettiği belirtildi. Saldırıya uğrayan gemilerin sahipleri daha sonra yaptıkları açıklamada, gemilerinin ciddi bir hasara uğramadığını ve seferlerine devam edebildiklerini bildirdi.

Editör: Nermin İstikbal