Tankerlerde Çift Cidar Dönemi Başladı

Uluslararası Denizcilik Örgütü-IMO’nun tanker kazalarının ardından meydana gelen deniz kirliliğini azaltmak için tek cidarlı tankerlere getirdiği yasak 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Kuralı uygulayacak olan ülkeler kadar kısıtlamaya gitmeyecek  limanlar da var.

Uluslararası arenada tek cidarlı tankerlere 2010 yılı milat olarak verilirken, türkiye’nin de içinde olduğu bazı ülkeler geçişi zamana yayacağını açıkladı. Hindistan tek cidarlı tankerlerin limanlarına 2015 yılına kadar girebileceğini açıkladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin çok öncesinde Avrupa Birliği ve ABD gibi tek cidarlı tankerleri 1 Ocak 2010 itibariyle limanlarına almayacağını açıkladı. Daha önce Marpol’un ön gördüğü tarihe uyacağını açıklayan Güney Kore ise geçen ay yaptığı açıklamada, tek cidarlı tankerleri 2011 itibariyle karasularına girmelerini yasaklayacağını duyurdu. Kore, Hebei Spirit tankerin yarattığı felaketinin ardından büyük petrol şirketlerinin çift cidarlı tankerleri tercih etmesiyle Kore limanlarına gelen tek cidarlı tanker sayıları düşürüldü. Ülke limanlarına gelen tek cidarlı tankerlerin sayısı 2007’de % 53, 2008’de % 36 ve geçen yıl da % 22 azaldı. Kore, bu yıl da % 15’lik bir düşüş ön görüyor.

Suudi Arabistan başta olmak üzere Orta Doğu ülkeleri, Singapur, Japonya ve Çin ise sınırlandırmaya gitmeyeceğini bildirdi. Bölgedeki ülkeler ve liman operatörleri standart altı tankerlerin limana girmelerini reddedebilecek. Ayrıca tankerler bayrak devletlerinden onay almaları gerekecek.

Editör: TE Bilişim