Avrupa Komisyonu’nun uyarısına göre, önümüzdeki Ocak ayından itibaren standartaltı operatörler “Named and Shamed” (ifşa edilip utandırma) uygulamasına gidileceği bildirilmiştir. Avrupa limanlarında çalışan tüm gemi işletmecileri belli bir formül dahilinde sıralanıp listelenecek ve bu liste herkesin erişimine açık olacaktır.

Liman Devleti Kontrolü bilgileri, 2009 yılında Avrupa Deniz Güvenlik Acentesi (EMSA) tarafından geliştirilmiş olan “Thetis” veri bankası tarafından tutulacak olup, yine önümüzdeki yıl Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecek “Yeni Denetleme Rejimi”nin veri raporlamayı yasal bir gereklilik haline getirmesinden dolayı, halihazırda yürürlükte bulunan ulusal liman devleti kontrolü sistemleri yürürlükten kalkacaktır.

Avrupa Birliği Ulaştırma Komisyonu Üyesi Siim Kallas görüşlerini; “Sektörde daha fazla şeffaflık, güvenlik kayıtları yüksek olan operatörlere rekabet yönünden bir avantaj sağlayacaktır. Halihazırda yürürlükte olan sistem halen ulusal bir mantaliteyle çalışmakta ve limanları ziyaret eden gemilerin %25’i incelenebilmekte ve bu gemiler de değişik yerel otoritelerce belirlenmektedir” şeklinde belirtmiştir.

Konuyla ilgili Seanews Turkey'in haberini okumak için aşağıdaki linki tıklayınız:

Editör: TE Bilişim