Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB), deniz haydutluğu ve silahlı soygun saldırılarının neredeyse otuz yıldır kaydedilen en düşük seviyeye ulaşması nedeniyle dünya çapında çabaların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

2022'de gemilere yönelik küresel korsanlık olaylarında devam eden düşüşün altını çizen ICC Uluslararası Denizcilik Bürosu (IMB), bu ilerlemeyi sürdürmek, daha az silahlı olay, adam kaçırma ve şiddetin azaltılması için sürekli çaba gösterilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Grup, 2022 olaylarının özetini açıklarken, "Deniz korsanlığı ve silahlı soygun saldırıları neredeyse otuz yılın kaydedilen en düşük düzeyine ulaştığından, IMB dünya çapında çabaların sürdürülmesi çağrısında bulunuyor" dedi. 

Bunun hem başarıyı hem de bölgelerdeki güvenlik çabalarını sürdürme ihtiyacını gösterdiğine dikkat çeken  IMB Direktörü Michael Howlett, "IMB, uluslararası donanmaların ve Gine Körfezi'ndeki bölgesel yetkililerin bildirilen olayların azalmasına olumlu katkıda bulunan ve mürettebat ile ticaretin sürekli güvenliğini sağlayan hızlı ve kararlı eylemlerini alkışlıyor." dedi.

IMB, 2022'de dünya çapında korsanlık ve gemilere yönelik silahlı soygun da dahil olmak üzere yalnızca 115 olay için rapor aldığını söyledi. 

Veriler, hem 2020 hem de 2018'de olay seviyesinin yılda 200'e yakın olduğunu gösteriyor. Bu, 2021'deki toplam 132 olayla karşılaştırıldığında ilerleme daha net anlaşılıyor.

Olayların oranı düşerken, 2022'de saldırıya uğrayan gemilerin yüzde 95'inin borda edildiğini kaydedildi. 

Yıl boyunca beş ek girişimle 107 gemiye binildiği açıklandı.

 Sadece iki geminin kaçırıldığı bildirildi ve sadece birine ateş açıldı. 

Olaylar, seyir halindeki veya demirli gemiler arasında neredeyse eşit bir şekilde bölünürken, rıhtımdaki gemilerin saldırıya uğrama olasılığı çok daha düşüktü.

Ancak coğrafi olarak IMB, Güneydoğu Asya sularının ve özellikle Singapur Boğazlarının hem en tehlikeli bölge olduğuna hem de olayların sayısının hala artmakta olduğunu işaret ediyor. 

Beş yıl içinde, Singapur Boğazlarında bildirilen olayların sayısı 2018'de sadece üç iken 2022'de 38'e fırladı. Saldırganlar geçen yıl gemilere bindiklerinde tüm gemiler Boğazlar'da seyir halindeydi.

Singapur Boğazlarında meydana gelen olaylar fırsatçı, düşük seviyeli suçlar olarak değerlendiriliyor. Ancak IMB, bunların iki mürettebatın tehdit edildiği ve diğer dördünün olay süresince rehin alındığı silahlı soygunlar olduğunun altını çiziyor. Bununla birlikte, olayların sadece üçünde bir silah rapor edildi ve genellikle yatılılar keşfedildiklerinde oradan ayrılırlar.

IMB, Singapur Boğazlarını 38 olayla en tehlikeli olarak değerlendirirken, Endonezya'da 10, Peru'da 12 ihbar olduğuna dikkat çekiyor.

Buna Bangladeş ve Gana'yı da ekleyince, bu beş konum, 2022'deki toplam olayların yüzde 64'ünü oluşturuyor.

Örgüt, 2018'de 82 ve 2020'de 84 olan olayların 2022'de 19'a düştüğü Gine Körfezi'ndeki ilerlemenin altını çiziyor.

2022'nin dördüncü çeyreğinde Gine Körfezi'nde iki olay yaşandı. Bir keresinde, mürettebat sığınağa ulaşana kadar rehin alınan bir Ro-Ro'ya el konuldu ve Sierra Leone'deki yetkililer gemiyi geri aldı. 


 

Editör: Nermin İstikbal