Güney Koreli gemi yapımcısı Hyundai Heavy Industries, konteynerleri yüklemek ve güvenceye almak için yeni bir sistem geliştirdi.
Güney Koreli gemi yapımcısı Hyundai Heavy Industries, konteyner taşımacılığını kökten değiştirme potansiyeli ile hem daha hızlı hem de daha güvenli olduğunu söylediği, konteynerleri yüklemek ve güvenceye almak için yeni bir sistem geliştirdi.
Tersane, konteynerlerin bağlama gerektirmeyen yeni konsepti için hem Amerikan Denizcilik Bürosu'ndan hem de Liberya Bayrağı idaresinden tasarım onayı aldığını bildirdi.
Konteyner güvenliği ve denizdeki kaybını azaltma zorluğu, 2022'de birkaç yüksek profilli, büyük konteyner kaybından sonra endüstrinin dikkatini çekti. Dünya Denizcilik Konseyi, şu anda dünya çapında kargo taşıyan 6.300 gemi olduğunu ve yılda yaklaşık 241 milyon konteynerin taşındığının hesapladığını vurguluyor.
2020'nin sonlarında ONE Apus ve Maersk Essen gibi kazalar, 2020-2021'de ortalama konteyner kaybını 3.113'e çıkardı ve bu, yıllık yaklaşık 800 parça olan önceki ortalamanın çok üzerine çıktı.
En çok denizdeki kayıplar dikkati çekerken, Hyundai konteynerlerin yüklenmesi ve boşaltılması için harcanan zamana ve tehlikelere dikkat çekiyor. Her yıl dünyanın dört bir yanındaki limanlarda konteynerleri elleçlerken ve bağlarken kaç tane rıhtım işçisi veya mürettebat üyesinin yaralandığına dair kesin bir veri yok.
Hyundai Heavy Industries'in teknik bölümü başkanı Wonho Joo, “Bağlamasız konteyner gemisi, konteyner taşımacılığı endüstrisinde büyük bir zorluk olan bağlama ile ilgili işleri ve kargo kaybını temelden ortadan kaldırabilen yeni bir konsept teknolojisidir” dedi.
Hyundai Heavy Industries tarafından geliştirilen, bağlama gerektirmeyen konteyner gemisi tasarımı, konteynerlerin güvertede istiflendiğinde yükünü alan ve gövdeye aktaran “taşınabilir tezgah” (ticari adı SkyBenchV2) adı verilen yeni bir konsept cihaz kullanıyor. Genellikle 10 veya daha fazla konteyner yüksekliğindeki kapların dikey olarak hizalanmasına ve istiflenmesine izin veren bir cihaz olan Hücre Kılavuzu, güvertenin üzerine uzatılmış şekilde dizayn ediliyor
Konteyner güverteye yüklendiğinden, genişletilmiş hücre kılavuzu ile sabitlenir, yani ayrı konteynerlerin bağlanmasına gerek yoktur.
Konteynerleri güverteye yüklemenin geleneksel yöntemi, enine monte edilmiş bir bağlama köprüsü kullanılarak yapılması şeklinde. Konteynerler, döner kilitlerle köprüye sabitlenir. Bu bağlama işlemi, çalışma sırasında konteynerlerin hareket etmesini önlemek için bir destek görevi görüyor.
Hyundai'nin konteyner depolama sistemi, konteynerleri bağlamanın (HHI) zaman alıcı görevini ortadan kaldırır.
Hyundai'ye göre, SkyBench yapısı, güvertede hücre kılavuzundaki kabı hapseder. Sistem, konteynerin mevcut lashing köprü yapısından daha sağlam bir şekilde sabitlenmesini mümkün kılıyor, bu sayede dalgalı denizlerde çökmesini veya konteynerin kaybolmasını önleyeceğini ve ayrıca lashing çalışması sırasında meydana gelen güvenlik kazalarını da temelden önleyeceği şeklinde ifade ediliyor.
ABS Uzak Doğu Asya CEO'su Darren Leskoski, "Bağlamasız konteyner teknolojisi, konteyner gemisi operasyonunun güvenliğini ve verimliliğini artıran çığır açan bir teknolojidir" dedi.
Hyundai Heavy Industries, bağlama gerektirmeyen konteyner gemileri ve portatif banklar için yerli ve yabancı patent başvurularını tamamladı.