Yeni Yılda Trafik Cezaları da Zamlı

Trafik cezaları, yeni yılda, Maliye Bakanlığının % 12 yeniden değerleme oranı çerçevesinde artırılacak. 1 Ocak 2009'dan itibaren en düşük trafik cezası 61 YTL, en yüksek trafik cezası ise 14 bin 210 YTL olacak.

Yeniden değerlendirme oranının gelecek yıl için %12 olarak tebliğ edilmesinin ardından, trafik kurallarına uymayanlar da yeni yılın ilk gününden itibaren trafik cezalarını zamlı ödeyecek.

Buna göre, kırmızı ışıkta geçenlere 128 YTL ceza uygulanacak. 0.50 promil ve üzerinde alkol alarak araç kullananlar, ilk kez yakalanmaları durumunda 537 YTL, ikincisinde 673 YTL, üçüncüsünde ise bin 78 YTL para cezasına çarptırılacak.

Ayrıca, alkollü araç kullanan sürücülere geriye doğru 5 yıl içinde; ilkinde 6 ay, ikincisinde 2 yıl, 3 ve fazlasında ise mahkeme tarafından 5 yıl süreyle ehliyetlerine el konulacak.

3 veya daha fazla alkollü yakalanan sürücülere en az 6 ay hapis cezası verilecek.

Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a (otuz dahil) kadar aşan sürücüler 128 YTL, hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla aşanlar ise 265 YTL ceza ödeyecek.

Muayene istasyonu için işletme belgesi ile yetki verildiği halde, işletme şartlarına uymayan veya gerektiği şekilde muayene yapmayan kişilere 4 bin 261 YTL den 14 bin 210 YTL'ye kadar para cezası verilecek.

Araç kullanırken belgelerini bulundurmayan ya da yetkililere ibraz edemeyen sürücüler ile okul taşıtlarının "DUR" işaretini yaktıkları hallerde diğer araçların durmaması; "DUR" işaretinin öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılmaması, bu ışıkların gereksiz ve amaç dışı kullanılması durumunda sürücüye 128 YTL para cezası kesilecek.

Kaza mahallinde durmayan, trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayan, kazayı yetkililere bildirmeyen ve kaza yerinden ayrılan sürücüler de aynı miktarda para cezası ödeyecek.

Editör: TE Bilişim