Analistlere göre, ürün tankerleri Forest, Faxon ve Fortune, Shahid Rajaee Limanı’nda yaklaşık 825.000 varil petrol alıp AIS transponderlerini kapattılar.

Dryad Global danışmanlık firmasına göre Ağustos sonundan bu yana gemilerin hiçbiri AIS(Otomatik Tanımlama Sistemi) pozisyonu yayınlamadı.

TankerTrackers analistleri, bu gemilerin "büyük olasılıkla" Suez'e, ardından da Venezuela'ya gittiğine inanıyor. Bu, bu yıl İran bayraklı gemilerin bu rotada yaptığı ikinci nakliye olacak.

Venezuela, ABD'nin petrol endüstrisine uyguladığı yaptırımlardan ve kısmen de rafinerilerinin bakımındaki uzun süreli düşüşten kaynaklanan ciddi bir yakıt kıtlığının ortasında kaldı. Bu yılın başlarında, hükümet İran ile beş tanker yükü (yaklaşık 1,5 milyon varil) benzin teslimi için bir anlaşmaya varmıştı. Tamamı İran bayraklı Forest, Faxon, Fortune, Petunia ve Clavel ile birlikte bu sevkiyat gerçekleştirilmişti.

Venezuela gibi İran da katı ABD yaptırımları altında ve Amerika Birleşik Devletleri, nakliyedeki rollerinden dolayı kara listesine beş geminin tümünün kaptanlarını da ekledi.

Bunun yanında, Temmuz ayında, yabancı bayraklı olan ve Yunan operatörler tarafından işletilen gemilerden 1,1 milyon varil İran kaynaklı benzin ABD hükümeti tarafından ele geçirildi.

Editör: TE Bilişim