TÜRK-İŞ'Ten ILO'ya Şikayet Mektubu

ANKARA - Türk-İş, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Sendikalar Konfedederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na (ETUC) Hükümet ve Hak-İş'e yönelik şikayetlerin yer aldığı bir mektup gönderdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu imzasıyla gönderilen mektupta, konfederasyona bağlı Tekgıda-İş'in ÇAYKUR işletmesinde yetkili sendika olduğu ve bu nedenle sona eren toplu iş sözleşmesini yenilemek amacıyla Bakanlığa yetki tespiti başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Mektupta, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde istihdam edilen 14 bin işçiden 9 bin 695'inin Tekgıda-İş üyesi olduğu kaydedilerek, tüm resmi bilgi ve belgeler ile Bakanlık kayıtlarındaki verilerin Tekgıda-İş'in yetkili sendika olduğunu kanıtladığı savunuldu.

Resmi kayıtların değiştirildiğinin öne sürüldüğü mektupta, "Bakanlığın ilgili tüm girdileri göz ardı ettiği, otoritesini suistimal ettiği ve hukuku ihlal ettiği bu durum, Çalışma Bakanlığı tarihinin en büyük utancı olmuştur" denildi.

Mektupta, Hükümet'in yaklaşımının ''87 ve 98 Sayılı ILO sözleşmelerinin ihlali anlamına geldiği, işçilerin örgütlenmesini ve hür iradeleriyle diledikleri sendikaya üye olmalarını da engellediği'' savunuldu.

Mektupta, sendikacılığın en önemli ahlaki değerinin karşılıklı saygı, işbirliği, dayanışma ve ulusal ve uluslararası düzeylerde kardeşlik olduğu belirtilerek, "Konuyu değerlendirmelerinize sunuyor, örgütünüzden bir delegasyonu yukarıda bahsi geçen ve Türkiye'de meydana gelen sendika ve işçi hakları ihlallerini izlemeye davet ediyoruz" ifadesi yer aldı.(a.a)

Editör: TE Bilişim