Savunma Sanayisinde 'Milli Yazılım'

Savunma sanayii alanında son yıllarda üzerinde en çok durulan konuların başında "yazılım" geliyor.

Milli yazılımına sahip olmayan ülkelerin milyarlarca dolar ödeyerek aldıkları savaş makinaları "istendiği takdirde" bir anda etkisiz bir demir yığınına dönüştürülebiliyor.

Savunma teknolojilerinde silahlarda kullanılan yazılımlar, her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Çok gelişkin bilgisayar teknolojileriyle komuta edilen savaş makinaları, yazılım olmaksızın etkisiz bir demir yığınına dönüşüveriyor.

Türkiye bu önemli gerçeğin en ince detayına kadar farkında. Savaş teknolojilerine dair uluslararası alım ihaleleleri yapılırken, yazılım konusunun üzerinde dikkatle duruluyor.

Hazırlanan ihale şartnamelerinde "alınacak cihazların yazılım kodlarının verilmesi ya da mevcut yazılımlar üzerinde istenen değişikliklerin yapılması izninin bulunması" gibi önemli detaylara yer veriliyor. Yazılım konusunda işbirliği yapmaktan kaçınan firmalardan ise alım yapılmıyor.

Bunlardan biri Amerikan Bell-Textron firması. Türkiye'nin geçmişte açtığı taarruz-taktik-keşif helikopteri ihalesini kazanan firmayla "milli yazılıma izin vermediği için" anlaşmaya varılamadı.

Türk Savunma Sanayii'nin en önemli unsurlarından HAVELSAN'ın Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Köseoğlu, "Kimsenin kapısında beklemek zorunda değiliz" dedi.

Köseoğlu, "Bunun içinde, kendimizin her zaman geliştireceği algoritmalarımız var, kimseye bağlı değiliz, kimsenin kapısında tıklatıp bana bunu ver demek zorunda değiliz. Bir kere her şeye sahip olduğunuz zaman Türk mühendisinin gücüyle beraber siz bu yazılımları, bu topları attığını vuran hale getirebiliyorsunuz" diye konuştu.

Köseoğlu yazılımın milli olmasının ne denli hassas bir konu olduğuna dikkat çekerken, şu çarpıcı örneği veriyor:

"Kimsenin araya girip, bunun içine bilmediğiniz küçücük bir yazılım parçacığını koyup, Allah göstermesin, ileride başımıza ne geleceğini bilme şansımız yok, bilemezsiniz bunu, hiç kimse de bilemez".

Şu sıralarda Aden Körfezi'nde görev yapan TCG Giresun Fırkateyni, yazılımı HAVELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi GENESİS'e sahip. HAVELSAN'ın şimdiki öncelikli hedefi ise denizaltılarımızı komuta edecek, milli bir yazılımın süratle geliştirilmesi.

Editör: TE Bilişim