Özellikle Karadeniz bölgesini etkisi altına alan Rusya-Ukrayna savaşı 50. gününe yaklaşırken Rusya'nın ticari gemilere karşı yaptığı saldırılar HRAS tarafından savaş suçu sayıldı.

Denizde İnsan Hakları (HRAS) isimli sivil toplum kuruluşu, Rusya'nın ticaret gemilerini hedef almasını ve bu süreçte yaşanan denizci ölümlerini kovuşturulması gereken savaş suçları olarak belirledi.

Splash247'ye göre savaşın ilk 50 gününde 11 ticari gemiye ateş açıldı, bunun sonucunda iki denizci öldü ve çok daha fazlası yaralandı. Diğer yandan bazı gemilerin mürettebatı gemilerden indirilerek Rus kuvvetleri tarafından alıkonuldu, bununla birlikte HRAS tarafından savaş bölgesinde bir çok denizcinin gemileriyle mahsur kaldığı belirtildi.

''Kuşatma altındaki limanlarda demirleyen ticaret gemiler sivil yapılardır''

HRAS bu hafta yaptığı bir açıklamada; "Savaş suçları yalnızca sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin yapılan saldırılar değil, aynı zamanda sivil nesnelere ve sivil altyapıya yönelik ayrım gözetmeyen saldırılardır. Kuşatma altındaki limanlarda demirleyen ticaret gemileri, yapıları, konumları, amaçları ve kullanımları itibarıyla sivil nesnelerdir ve askeri harekata hiçbir katkıları yoktur. Onlara karşı herhangi bir saldırı bu nedenle kesinlikle yasaktır.” ifadelerine yer verdi.

''Denizcilere karşı işlenen savaş suçları da unutulmayacak''

HRAS, Rus ordusunun son haftalarda ticari gemilere karşı tutumu nedeniyle uluslararası toplumu, yetkili kurumları, Ukrayna'yı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kanıtların toplanması üzere yardıma çağırdı. HRAS, "Denizcilere karşı işlenen savaş suçları da unutulmayacak.'' dedi.

Diğr yandan Ukrayna savcılığı, Rus birliklerinin Ukrayna'da işlediği iddia edilen yaklaşık 6.500 savaş suçunun soruşturma altında olduğunu söylemişti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) başkanları geçtiğimiz Cuma günü Ukrayna limanlarında ve yakın sularda mahsur kalan denizcileri ve gemileri korumak için acil eylem çağrısında bulundular.

Editör: TE Bilişim