Piri Reis Üniversitesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Suat Hayri Aka’ya ‘Fahri Doktora’ unvanı verdi. PRÜ Rektörü Oral Erdoğan, Türk denizciliğine katkılarından dolayı Üniversite Senatosunun Suat Hayri Aka’ya fahri doktora verilmesi kararı aldığını söyledi. Piri Reis Üniversitesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı eski Müsteşarı Suat Hayri Aka’ya ‘Fahri Doktora’ unvanı verdi.


 

ERDOĞAN:BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPMAK, PROJELER GELİŞTİRMEK

Fahri Doktora Tevdi Töreni’nin başında Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, bir konuşma gerçekleştirdi.Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türk denizciliğine katkılarından dolayı Üniversite Senatosunun Suat Hayri Aka’ya fahri doktora verilmesi kararı aldığını söyledi. Rektör Oral Erdoğan şunları söyledi: Üniversitelerin en önemli görevi topluma hem bugün hem gelecek için fikir üretmek. Bu yönde düşüncesi olanlara o yolu açacak eğitimi öğretimi verebilmektir. Bilimsel çalışmalar yapmak, proje alanında işler yapmak ve onun yanında topluma akademik derecelerin yanı sıra eğitimler vermek. Bu sürecin ilk başında felsefe kavramını gerçekleştiren kavram doktoradır.

FİKİR ÜRETİP TEZ YAZIYORUZ

Üniversiteler belirli kurallarla yapmaktadır. Üniversitelerin oluşumunu gelişimini destekleyen YÖK çerçevesinde yapılıyor. Doktora unvanını almak için fikir üretip tez yazıyoruz. Amacımız bir yeni fikri, bir kelime bile ekliyorsak saygıyla karşılamak gerekiyor. Yeterli durumda olmadığımızı gözlüyorum. Başarılı tezlerimiz de var ancak birçok daha katkı sağlamayan, benzer fikirleri tekrar gösterip hatta çalıntı yapılması durumu bizi üzüyor. Doktora tezleri başarılı olsun ki; bilim üretmemiz gerekiyor. Bugün Fahri Doktora töreni için bir aradayız. Bizim üniversitemiz kendisine tanınan mevzuat gereğince dünya ve Türkiye’de bilime katkı sağlayacak kişilere böyle bir payeyi vermeyi uygun görüyor. Amacımız denizciliği işin içine koymaktı.

ERDOĞAN VE YILDIRIM’A DOKTORA UNVANI VERDİK

Türk denizciliğinin önemli işler yapmasında öncülük yapan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Binali Yıldırım’a Fahri Doktora unvanı verdik. İsmet Yılmaz ve Ahmet Aslan’a da fahri doktoralar tevdi edildi.  Sayın Suat Hayri Aka’ya da fahri doktora unvanı vermemiz bugüne nasip oldu. Sayın Aka’ya Türk denizciliğini tanıtmak, Türk denizciliğinin daha fazla paylara sahip olması anlamında birçok uluslararası toplantıda Türkiye’yi öne çıkardığı değerlendirmelerinden dolayı Üniversite Senatomuz kendisine Fahri Doktora unvanı verilmesini uygun gördü. "

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Yercan ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ile birlikte, Suat Hayri Aka’ya fahri doktora belgesini takdim etti.

TAMER KIRAN:FAHRİ DOKTORA UNVANI KENDİSİNE ÇOK YAKIŞTI

Fahri Doktora Belgesi'nin takdim edilmesinin ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi. Suat Hayri Aka'nın Türk denizciliğine önemli katkıları olduğunu dile getiren Tamer Kıran: "1990 yılının ikinci yarısında çalışma hayatına başladım. O yıllar koalisyon hükümetleri dönemi. Senede bir Ulaştırma Bakanı değişir. 18 ayda üç gemi yaptık. Her birine ayrı bir Ulaştırma Bakanı gelmişti.

2002 Kasım seçimleri sonunda gelen iktidar ve o iktidarın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 14 yıl hizmet etti. Denizcilik tarihimiz açısından önemli kilometre taşlarından bir dönemdi bu. Yapılması gereken faaliyetler ve regülasyonlar son derece efektif bir şekilde hayata geçirildi. Bütün bunları yaparken yanında iyi bir kadrosu vardı Ulaştırma Bakanımızın. Suat Hayri Aka, o kadronun en önemli unsurlardan biriydi. Her faaliyette önemli bir izi vardı. Genel anlamda çok büyük bir oranla sorunlarımızın çözülmesinde birçok imzası var. Fahri doktora unvanının kendisine çok yakıştığını ve uygun düştüğünü düşünüyorum. Hayırlı uğurlu olsun dileklerimi sunuyorum. Yeni görevinizde Sivil Havacılıkta önemli başarılar kaydedeceğinizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

AKA: SON DERECE MUTLUYUM

Daha sonra Piri Reis Üniversitesi tarafından Fahri Doktora unvanı alan Suat Hayri Aka, söz aldı. Suat Hayri Aka: "Genç bir üniversite olmasına karşı denizcilik eğitiminden güzide kuruluşlar arasında yer alan denizciliğimize büyük katkı sağlayan Piri Reis Üniversitesi’nde bulunmaktan son derece mutluyum. Denizciliğin içinde yetiştim. Uzak yol gemi zabiti olarak başladığım meslek hayatımda birçok ticari faaliyetin yanı sıra akademik ve idari kadrolarda yer aldım. Uluslararası kuruluşlarda denizciliğimizi temsil etmek ve haklarını savunmak nasip oldu. Denizciliğin içinde geçirdiğim 41 yıllık süreçte özelikle karar verici konumda olduğumda Türk denizciliğinin daha ileri ve gelişmesine yönelik düşüncelerim oldu. Fahri doktora unvanını layık görünmek benim için büyük bir onur." ifadelerini kullandı. Suat Hayri Aka’nın konuşmasının ardından protokol üyeleri, Piri Reis Üniversitesi’nin akademik kadrosu ve Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeler toplu fotoğraf çektirdi.

AHMET DOĞAN-DENİZHABER

Editör: TE Bilişim