Orhan Pamuk Yine Tartışma Yaratacak!

Pamuk, yeni kitabının tanıtımı için Rusya'ya gelmeden önce, Rus basınından "Timeout" dergisine açıklamalarda bulundu.

Dört günlüğüne
Rusya
'ya geleceğini söyleyen Pamuk, kitabı ve Türkiye hakkında sorulan sorulara cevap verdi.

Türkiye'nin Anayasa'ya göre yönetilip yönetilmediği sorusuna
Orhan Pamuk
, "Türkiye'de, katillerin yönettiği ve organize ettiği bazı hareketler var. Hatta Başbakan, maalesef henüz gerçek kanunlarla yönetilmediğimizi söyledi. Türkiye'de yasamada birçok problem bulunuyor. Hepimizi biliyoruz ki, ordu, politik konularda çok fazla yer alıyor. Türkiye'de henüz tam anlamıyla düşünce özgürlüğü yok. Bunların hepsini Türkiye'de görmek isterdim.Bu yüzden Türkiye'nin, Avrupa Birliğine girmesini istiyorum. Eğer Türkiye bu gelişmeleri kendisi kaydetmeyi başarırsa, Avrupa Birliği bizim için pekte önemli olmayacak" yanıtını verdi.

Kültür çatışmasına vurgu yaptı


Pamuk, dünyaya açıklamaya çalıştığı, Türkiye'deki doğu ile batı arasındaki kültür çatışmasının ne kadar derin olduğu sorusuna, "İlk olarak bunu dünyaya açıklamaya çalışmıyorum. Bunu Türklere açıklamaya çalışıyorum. İlk kitabımı yazmaya başladığımda, Türk halkını anlamaya ve ona dikkat etmeye çalışmıştım. Tabii ki şimdi kitaplarım tüm dünya da popüler oldu. Ama ben, beni tüm dünyanın okuyacağını hiç düşünmemiştim" yanıtını verdi.

Pamuk, "Asıl soru, medeniyetlerin farklılıkları, çatışmalarına sebep nedir ve bundaki yanlış ve doğrunun payı ne kadardır? Kısa süre önce hayatını kaybeden Profesör Samuel Huntington'un yarattığı termin medeniyetler çatışması hakkında konuşursak ve bunu medeniyetlerin farklılıkları olarak anlarsak, ben buna katılıyorum. Ancak, medeniyetler arasındaki farklılıkların, çatışmalar, anlaşmazlıklar, saldırılar ve ölümler yaratmak zorunda olduklarına katılmıyorum" dedi.

Orhan Pamuk
sözlerine, "İstanbul'da 55 yıl yaşadım ve İstanbul'un bütün tarihine farklı kaynakların şahitlik ettiğini görüyorum. Medeniyetler birbiri ile çatışmak zorunda değiller. Diğer taraftan, İslam'ı, Asya'yı, Avrupa'yı, Batı'yı bir kenara bırakırsak, Türkiye'nin kendi içinde bir medeniyetler çatışması var. Söylemek istediğim şey, benzer çatışmalar olmak zorunda değil. Türkiye'de bir İslam kültürü var, diğer yandan maalesef Ordu'nun desteklediği 'Laik Kültür' var. Türk siyasetinde sürekli bir çatışma var. Bence bu doğru değil. Bu çatışmada iki tarafta ölecek, ülkenin geleceği ölecek" diye devam etti.

Nobel
ödüllü yazar, bundan nasıl kurtulacakları sorusuna ise, "Öncelikle bundan kesinlikle kurtulmak gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak farklı kültürlerin düşman olmak zorunda olmadıklarına inanmak gerekiyor. Tabii ki kültürler, birbirlerinden farklılıklar gösterecekler. Ancak bu birbirimizi öldürmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor. İkinci olarak ise, kendi ulus devletini kurma talebi, aynı kurallara ve emirlere uyma isteği, tek şeye inanma arzusu. Bunlarda benzer çatışmaları meydana getirecektir" yanıtını verdi.

Pamuk, "Türkiye'nin gelişimi sizi memnun ediyor mu?" sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

"Türkiye'nin ekonomik gelişimi beni memnun ediyor. Bence Türkiye, kendi zengin kültürünü, diğer azınlık kültürleri kucaklayarak daha zengin hale getirebilir. Farklı görüşler, çok kültürlülük, daha fazla özgürlük, konuşma özgürlüğü. Bunların hepsi Türkiye'de sürekli kök salıyorlar. Ancak gelenekçi İslamcılar, Ordu'nun desteklediği laik partilerden, güçlü bir karşı duruş var. Bunlar Türkiye'nin hep aynı geleneksel çizgisinde kalmalarını istiyorlar. Ulusal bilinç, özgürlükten, demokrasi'den daha önemli görülüyor. Ancak şu anda, 20 yıl öncesine göre daha rahat konuşabiliyoruz. Ancak Avrupa ölçülerine göre kapalı toplum olarak kalmaya devam ediyoruz"

Editör: TE Bilişim