Obama Bu Akşam Türkiye'de

Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni dönem, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın ziyareti ile başlıyor.

Obama, akşam saatlerinde Ankara'da.

Bu ziyaret, açıklandığı günden beri çok konuşuldu, çok yorumlandı. "Obama neden geliyor? Attığı hangi adımla hangi mesajı veriyor?" sorularının cevabı enine boyuna değerlendirildi.

İşte Türk halkının yüzde 52'sinin olumlu baktığı bu ilk ziyaretin kritik kodları:

İkili İlk Ziyaret Türkiye'ye
Barack Hüseyin Obama, Amerikan Başkanları'nın geleneksel olarak öncelik verdiği Kanada'dan sonra ikili ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor.

Yani; 16 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunan iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemine ilişkin Washington'dan ilk mesaj: "Türkiye'ye önem veriyoruz."

Üstelik, Obama kritik duraklardan sonra geliyor. Londra'da G-20 Zirvesi, Strasbourg'da NATO ve Prag'da Amerika Birleşik Devletleri-Avrupa Birliği Zirvesi.

Batı Turunun Son Durağı Ankara
Amerikan Başkanı'nın "Batı" turunun son aşaması Ankara... Bu; Beyaz Saray'ın yeni ev sahibinin; NATO Müttefiki, Avrupa Birliği ile müzakere yürüten Türkiye'yi, dünya haritasının neresinde görmek istediğinin işareti.

Üstelik, daha önceleri "dengeyi korumak" amacıyla yapıldığı gibi, programa Yunanistan ziyareti de eklenmedi.

Obama TBMM Genel Kuruluna Hitap Edecek
Barack Hüseyin Obama, kısa ancak yoğun Ankara programının bir buçuk saatini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde geçirecek, muhalefet liderleri ile görüşecek, Genel Kurul'a hitap edecek. Böylece, Amerikan yönetiminin Türk demokrasisine verdiği değerin altını çizecek.

Türkiye-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem
İki ülke ilişkilerinde "parlak" bir dönemin işareti olarak görülen ziyaret; Türkiye'nin, Bush dönemindeki hatalarının tekrarlanmaması için kritik başlıklarda vereceği bir "dış politika dersi" olarak da yorumlanıyor.

Beyaz Saray'ın bir numaralı dış politika önceliklerinde Ankara olmazsa olmaz... Türkiye, Afganistan-Irak-İran ve enerji dosyalarının tam ortasında yeralıyor, Ortadoğu'da aktif siyaseti ile göz dolduruyor.

Obama ziyaretini; Medeniyetler İttifakı İstanbul Forumu'na da denk getirerek laik, demokratik Türkiye'nin küresel rolüne dikkati çekiyor.

Barack Hüseyin Obama; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Meclis Başkanı Köksal Toptan ile randevularının ardından programının daha "renkli" bölümü için İstanbul'a geçecek.

Ve öyle görünüyor ki, Ankara, terörle mücadele ve Ermenistan başlıkları da dahil olmak üzere Washington ile gelinen noktadan memnun kalarak Obama'yı İstanbul'a uğurlayacak.

Editör: TE Bilişim